Вашето дете е дебело-што треба под итно да направите?!

Детската дебелина е сериозна здравствена состојба која ги погодува децата и адолесцентите. Тоа е особено вознемирувачки бидејќи вишокот килограми често го започнуваат патот на децата кон здравствени проблеми кои некогаш се сметаа за проблеми на возрасните - дијабетес, висок крвен притисок и висок холестерол. Дебелината во детството може да доведе и до слаба самодоверба и депресија.

Детската дебелина е сериозна здравствена состојба која ги погодува децата и адолесцентите. Тоа е особено вознемирувачки бидејќи вишокот килограми често го започнуваат патот на децата кон здравствени проблеми кои некогаш се сметаа за проблеми на возрасните – дијабетес, висок крвен притисок и висок холестерол. Дебелината во детството може да доведе и до слаба самодоверба и депресија.

Една од најдобрите стратегии за намалување на дебелината кај децата е да ги подобрите навиките за јадење и вежбање на целото семејство. Третманот и спречувањето на дебелината кај децата помага да се заштити здравјето на вашето дете сега и во иднина.

 

Не сите деца кои носат вишок килограми се со прекумерна тежина. Некои деца имаат рамки на телото поголеми од просечните. И децата вообичаено носат различни количества телесни масти во различни фази на развој. Значи, можеби не знаете по тоа како изгледа вашето дете дали тежината е здравствена грижа.

Индексот на телесна маса (БМИ), кој дава упатство за тежината во однос на висината, е прифатена мерка за прекумерна тежина и дебелина. Лекарот на вашето дете може да користи графикони за раст, БМИ и, доколку е потребно, други тестови за да ви помогне да откриете дали тежината на вашето дете може да предизвика здравствени проблеми.

Кога да одите на лекар
Ако сте загрижени дека вашето дете дебелее премногу, разговарајте со неговиот или нејзиниот лекар. Лекарот ќе ја разгледа историјата на раст и развој на вашето дете, историјата на тежината за висината на вашето семејство и каде вашето дете се наоѓа на табелите за раст. Ова може да помогне да се утврди дали тежината на вашето дете е во нездрав опсег.

Причини
Проблемите со начинот на живот – премалата активност и премногу калории од храната и пијалоците – се главните причинители за дебелината кај децата. Но, генетските и хормоналните фактори исто така може да играат улога.

Фактори на ризик
Многу фактори – обично работат во комбинација – го зголемуваат ризикот на вашето дете да стане со прекумерна тежина:

Диета. Редовното јадење висококалорична храна, како брза храна, печива и грицки од автомати, може да предизвика вашето дете да се здебели. Бонбоните и десертите, исто така, можат да предизвикаат зголемување на телесната тежина, а се повеќе докази укажуваат на зашеќерените пијалоци, вклучително и овошните сокови и спортските пијалоци, како виновници за дебелината кај некои луѓе.
Недостаток на вежбање. Децата кои не вежбаат многу имаат поголема веројатност да се здебелат бидејќи не согоруваат толку многу калории. Премногу време поминато во седечки активности, како што се гледање телевизија или играње видео игри, исто така придонесува за проблемот. Во ТВ емисиите често се прикажуваат и реклами за нездрава храна.
Семејни фактори. Ако вашето дете потекнува од семејство на луѓе со прекумерна тежина, тој или таа може да има поголема веројатност да се здебели. Ова е особено точно во средина каде што е секогаш достапна висококалорична храна и не се поттикнува физичка активност.

Психолошки фактори. Личниот, родителскиот и семејниот стрес може да го зголеми ризикот од дебелина кај детето. Некои деца се прејадуваат за да се справат со проблемите или да се справат со емоциите, како што е стресот, или да се борат со здодевноста. Нивните родители можеби имаат слични тенденции.
Социоекономски фактори. Луѓето во некои заедници имаат ограничени ресурси и ограничен пристап до супермаркетите. Како резултат на тоа, тие може да купат погодна храна што не се расипува брзо, како што се замрзнати оброци, крекери и колачиња. Исто така, луѓето кои живеат во населби со пониски приходи можеби нема да имаат пристап до безбедно место за вежбање.
Одредени лекови. Некои лекови на рецепт може да го зголемат ризикот од развој на дебелина. Тие вклучуваат преднизон, литиум, амитриптилин, пароксетин, габапентин   и пропранолол.

Компликации
Дебелината кај децата често предизвикува компликации во физичката, социјалната и емоционалната благосостојба на детето.

Физички компликации
Физичките компликации на дебелината кај децата може да вклучуваат:

Дијабетес тип 2. Оваа хронична состојба влијае на начинот на кој телото на вашето дете користи шеќер (гликоза). Дебелината и седентарен начин на живот го зголемуваат ризикот од дијабетес тип 2.
Висок холестерол и висок крвен притисок. Лошата исхрана може да предизвика вашето дете да развие една или двете од овие состојби. Овие фактори можат да придонесат за таложење на наслаги во артериите, што може да предизвика стеснување и стврднување на артериите, што веројатно ќе доведе до срцев удар или мозочен удар подоцна во животот.
Болки во зглобовите. Дополнителна тежина предизвикува дополнителен стрес на колковите и колената. Дебелината кај децата може да предизвика болка, а понекогаш и повреди во колковите, колената и грбот.
Проблеми со дишењето. Астмата е почеста кај децата со прекумерна тежина. Овие деца имаат поголема веројатност да развијат опструктивна ноќна апнеја, потенцијално сериозно нарушување во кое дишењето на детето постојано престанува и започнува за време на спиењето.
Безалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD). Ова нарушување, кое обично не предизвикува никакви симптоми, предизвикува таложење на масни наслаги во црниот дроб. NAFLD може да доведе до лузни и оштетување на црниот дроб.

Социјални и емоционални компликации
Децата кои имаат дебелина може да доживеат задевања или малтретирање од нивните врсници. Ова може да резултира со губење на самодовербата и зголемен ризик од депресија и анксиозност.

Превенција
За да спречите прекумерно зголемување на телесната тежина кај вашето дете, можете:

Поставете добар пример. Здравата исхрана и редовната физичка активност нека бидат семејна работа. Сите ќе имаат корист и никој нема да се чувствува издвоен.
Имајте на располагање здрави оброци. Опциите вклучуваат пуканки со воздух без путер, овошје со јогурт со малку маснотии, бебешки моркови со хумус или житарки од цели зрна со млеко со малку маснотии.
Понудете нова храна повеќе пати. Не се обесхрабрувајте ако вашето дете веднаш не сака нова храна. Обично е потребно повеќекратно изложување на храна за да се добие прифаќање.
Изберете награди без храна. Ветувањето бонбони за добро однесување е лоша идеја.
Бидете сигурни дека вашето дете спие доволно. Некои студии покажуваат дека премалиот сон може да го зголеми ризикот од дебелина. Недостатокот од сон може да предизвика хормонална нерамнотежа што доведува до зголемен апетит.
Исто така, погрижете се вашето дете да оди на лекар за преглед на дебелина најмалку еднаш годишно. За време на оваа посета, лекарот ја мери висината и тежината на вашето дете и го пресметува неговиот или нејзиниот БМИ. Значително зголемување на рангирањето на перцентилот на БМИ на вашето дете во текот на една година може да биде можен знак дека вашето дете е изложено на ризик од прекумерна тежина.

Дијагноза
Како дел од редовната грижа за доброто дете, лекарот го пресметува БМИ на вашето дете и одредува каде паѓа на табелата за раст на БМИ за возраста. БМИ помага да се покаже дали вашето дете има прекумерна тежина за неговата или нејзината возраст и висина.

Користејќи ја табелата за раст, вашиот лекар го одредува перцентилот на вашето дете, што значи како вашето дете се споредува со другите деца од ист пол и возраст. На пример, ако вашето дете е во 80-тиот перцентил, тоа значи дека во споредба со другите деца од ист пол и возраст, 80% имаат помал БМИ.

Пресечните точки на овие табели за раст, воспоставени од Центрите за контрола и превенција на болести, помагаат да се класифицира сериозноста на проблемот со тежината на детето:

БМИ помеѓу 85 и 94 перцентил – прекумерна тежина
БМИ 95-ти перцентил или погоре — дебелина
БМИ 99-ти перцентил или повисок – тешка дебелина

Бидејќи БМИ не ги зема предвид работите како што се мускулестост или да имате рамка на телото поголема од просечната и затоа што шемите на раст се разликуваат многу кај децата, вашиот лекар исто така влијае на растот и развојот на вашето дете. Ова помага да се утврди дали тежината на вашето дете е здравствена грижа.

Во прилог на БМИ и графика на тежината на табелите за раст, лекарот оценува:

Историјата на вашето семејство за дебелина и здравствени проблеми поврзани со тежината, како што е дијабетесот
Навиките во исхраната на вашето дете
Ниво на активност на вашето дете
Други здравствени состојби што ги има вашето дете
Психосоцијална историја, вклучувајќи случаи на депресија, нарушувања на спиењето и тага и дали вашето дете се чувствува изолирано или само или е цел на малтретирање

Тестови на крвта
Лекарот на вашето дете може да нареди тестови на крвта кои може да вклучуваат:

Тест за холестерол
Тест за шеќер во крвта
Други тестови на крвта за проверка на нерамнотежа на хормони или други состојби поврзани со дебелината
Некои од овие тестови бараат вашето дете да не јаде или пие ништо пред тестот. Прашајте дали вашето дете треба да пости пред тест на крвта и колку долго.

Третман
Третманот за детска дебелина се заснова на возраста на вашето дете и дали тоа или таа има други медицински состојби. Третманот обично вклучува промени во навиките во исхраната и нивото на физичка активност на вашето дете. Во одредени околности, третманот може да вклучува лекови или операција за слабеење.

Третман за деца со БМИ помеѓу 85 и 94 перценти (прекумерна тежина)
Американската академија за педијатрија препорачува децата постари од 2 години чија тежина спаѓа во категоријата со прекумерна тежина да бидат ставени на програма за одржување на тежината за да се забави напредокот на зголемување на телесната тежина. Оваа стратегија му овозможува на детето да додаде инчи во висина, но не и килограми, предизвикувајќи БМИ да падне со текот на времето во поздрав опсег.

Третман за деца со БМИ на 95-ти перценти или погоре (дебелина)
Децата на возраст од 6 до 11 години чија тежина спаѓа во категоријата на дебелина може да се охрабрат да ги менуваат своите навики во исхраната за постепено губење на тежината не повеќе од 1 фунта (или околу 0,5 килограм) месечно. Постарите деца и адолесцентите кои имаат дебелина или тешка дебелина може да бидат охрабрени да ги менуваат своите навики во исхраната за да се стремат кон губење на тежината до 2 фунти (или околу 1 килограм) неделно.

Методите за одржување на моменталната тежина на вашето дете или за губење тежина се исти: Вашето дете треба да јаде здрава исхрана – и во однос на видот и количината на храна – и да ја зголеми физичката активност. Успехот во голема мера зависи од вашата посветеност да му помогнете на вашето дете да ги направи овие промени.

Здрава исхрана
Родителите се тие кои купуваат намирници, готват оброци и одлучуваат каде да се јаде храната. Дури и малите промени можат да направат голема разлика во здравјето на вашето дете.

Дајте приоритет на овошјето и зеленчукот. Кога купувате храна, намалете ја удобната храна – како колачиња, крекери и подготвени оброци – кои често се богати со шеќер, масти и калории.
Ограничете ги засладените пијалоци. Ова ги вклучува пијалоците кои содржат овошен сок. Овие пијалоци даваат мала хранлива вредност во замена за нивните високи калории. Тие исто така можат да направат вашето дете да се чувствува премногу сито за да јаде поздрава храна.
Избегнувајте брза храна. Повеќето од опциите на менито се богати со масти и калории.
Седнете заедно на семејни оброци. Направете го тоа настан – време за споделување вести и раскажување приказни. Обесхрабрувајте да јадете пред телевизор, компјутер или екран на видеоигри, што може да доведе до брзо јадење и намалена свесност за изедената количина.
Послужете соодветни големини на порции. На децата не им треба толку многу храна како на возрасните. Започнете со мала порција и вашето дете може да побара повеќе ако е сè уште гладно. Дозволете му на вашето дете да јаде само додека не се насити, дури и ако тоа значи да ја оставите храната во чинијата. И запомнете, кога јадете надвор, големината на порциите во ресторанот е често преголема.

Физичка активност
Критичен дел за постигнување и одржување на здрава тежина, особено за децата, е физичката активност. Согорува калории, ги зајакнува коските и мускулите и им помага на децата да спијат добро ноќе и да останат будни во текот на денот.

Добрите навики воспоставени во детството им помагаат на адолесцентите да одржуваат здрава тежина, а активните деца имаат поголема веројатност да станат фит возрасни.

За да го зголемите нивото на активност на вашето дете:

Ограничете го времето на ТВ. Рекреативното време на екранот – пред телевизор, компјутер, таблет или паметен телефон – треба да биде ограничено на не повеќе од два часа дневно за деца постари од 2 години. Децата помали од 2 години воопшто не треба да имаат време пред екранот.
Нагласете ја активноста, а не вежбањето. Децата треба да бидат умерено до енергично активни најмалку еден час дневно. Активноста на вашето дете не мора да биде структурирана програма за вежбање – целта е да го натерате да се движи. Активностите за слободна игра – како што се играње криенка, означување или скокање јаже – може да бидат одлични за согорување калории и подобрување на кондицијата.
Најдете активности што ги сака вашето дете. На пример, ако вашето дете е уметнички склоно, одете на планинарење во природа за да соберете лисја и камења што вашето дете може да ги искористи за да направи колаж. Ако вашето дете сака да се качува, упатете се кон најблиската џунгла теретана или ѕид за качување. Ако вашето дете сака да чита, тогаш пешачете или велосипед до библиотеката во соседството за да побарате книга.

Лекови
Лековите може да се препишат за некои деца и адолесценти како дел од целокупниот план за слабеење.

Операција за слабеење
Операцијата за губење на тежината може да биде опција за адолесценти со тешка дебелина, кои не можеле да изгубат тежина преку промени во животниот стил. Сепак, како и со секој тип на операција, постојат потенцијални ризици и долгорочни компликации. Разговарајте за добрите и лошите страни со докторот на вашето дете.

Вашиот лекар може да ја препорача оваа операција ако тежината на вашето дете претставува поголема закана за здравјето отколку потенцијалните ризици од операцијата. Важно е детето што се разгледува за операција за слабеење да се сретне со тим педијатриски специјалисти, вклучувајќи експерт за медицина за дебелина, психолог и диететичар.

Операцијата за слабеење не е чудесен лек. Тоа не гарантира дека адолесцентот ќе го изгуби вишокот тежина или ќе може да го задржи долгорочно. И операцијата не ја заменува потребата од здрава исхрана и редовна физичка активност.

Дополнително, размислете за следново:

Избегнувајте разговор за тежината. Негативните коментари за вашата, туѓата или тежината на вашето дете – дури и ако се добро намерни – може да му наштетат на вашето дете. Негативниот разговор за тежината може да доведе до лоша слика за телото. Наместо тоа, фокусирајте го вашиот разговор на здравата исхрана и позитивната слика за телото.
Обесхрабрувајте диети и прескокнување оброци. Наместо тоа, поттикнувајте и поддржувајте здрава исхрана и зголемена физичка активност.
Најдете причини да ги пофалите напорите на вашето дете. Прославете ги малите промени во однесувањето, но не наградувајте со храна. Изберете други начини за обележување на достигнувањата на вашето дете, како што е одење во куглана или локален парк.
Разговарајте со вашето дете за неговите или нејзините чувства. Помогнете му на вашето дете да најде начини за справување со емоциите освен да јаде.
Помогнете му на вашето дете да се фокусира на позитивни цели. На пример, посочете дека тој или таа сега може да велосипед повеќе од 20 минути без да се измори или може да го истрча потребниот број кругови на часовите по теретана.
Бидете стрпливи. Сфатете дека интензивното фокусирање на навиките во исхраната и тежината на вашето дете може лесно да резултираат со контраефект, што ќе доведе до тоа детето уште повеќе да се прејадува или можеби ќе го направи склоно кон развој на нарушување во исхраната.

Матичниот лекар или педијатар на вашето дете најверојатно ќе ја постави првичната дијагноза на детска дебелина. Ако вашето дете има компликации поради дебелината, може да ве упатат до дополнителни специјалисти за да помогнат во справувањето со овие компликации.

Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за вашиот состанок со докторот.

Што можеш да направиш
Кога ќе закажете состанок, прашајте дали има нешто што треба да направи вашето дете однапред, како што е постот пред да направи одредени тестови и колку долго. Направете листа на:

Симптомите на вашето дете, доколку ги има, и кога почнале
Клучни лични информации, вклучувајќи семејна медицинска историја и историја на дебелина
Сите лекови, витамини или други додатоци кои ги зема вашето дете, вклучувајќи ги и дозите
Што обично јаде вашето дете за една недела и колку е активно
Прашања што треба да ги поставите на вашиот лекар
Понесете член на семејството или пријател, ако е можно, за да ви помогне да ги запомните сите информации што ви се дадени.

За дебелината кај децата, некои основни прашања што треба да му ги поставите на вашиот лекар вклучуваат:

Кои други здравствени проблеми веројатно ќе ги развие моето дете?
Кои се опциите за третман?
Дали постојат лекови кои би можеле да помогнат во управувањето со тежината и другите здравствени состојби на моето дете?
Колку долго ќе трае третманот?
Што можам да направам за да му помогнам на моето дете да изгуби тежина?
Дали има брошури или друг печатен материјал што можам да ги имам? Кои веб-страници ги препорачувате?
Не двоумете се да поставувате други прашања.

Што да очекувате од вашиот лекар
Лекарот на вашето дете или друг давател на здравствена заштита веројатно ќе ви постави голем број прашања за јадењето и активноста на вашето дете, вклучувајќи:

Што јаде вашето дете во обичен ден?
Колку активност има вашето дете во еден обичен ден?
Кои фактори мислите дека влијаат на тежината на вашето дете?
Кои диети или третмани, доколку ги има, сте се обиделе да му помогнете на вашето дете да изгуби тежина?
Дали сте подготвени да направите промени во начинот на живот на вашето семејство за да му помогнете на вашето дете да изгуби тежина?
Што може да го спречи вашето дете да изгуби тежина?
Колку често семејството јаде заедно? Дали детето помага при подготовката на храната?
Дали вашето дете или семејството јаде додека гледа телевизија, пишува пораки или користи компјутер?
Што можете да направите во меѓувреме
Ако имате денови или недели пред закажаниот состанок на вашето дете, водете евиденција за тоа што вашето дете јаде и колку е активно.

ПРЕПОРАКА

Потсетник за читателите, не го пропуштајте нашиот последен поткаст за астмата со проф.Д-р Дејан Докиќ: