Вазектомија-машка заштита на контролата на раѓањето

Вазектомијата е ефективна форма на контрола на раѓањето, но нема да ве заштити вас или вашиот партнер од сексуално преносливи инфекции, како што се кламидија или ХИВ/СИДА. Од таа причина, треба да користите други форми на заштита, како што се кондоми, ако сте изложени на ризик да добиете сексуално пренослива инфекција - дури и откако ќе направите вазектомија.

Вазектомијата е форма на машка контрола на раѓање која го намалува снабдувањето со сперма на машкиот полов орган. Тоа се прави со сечење и запечатување на цевките што ја носат спермата. Вазектомијата има низок ризик од проблеми и обично може да се изврши во амбулантски услови под локална анестезија.

Пред да направите вазектомија, треба да бидете сигурни дека не сакате да станете татко на дете во иднина. И покрај тоа што се можни промени во вазектомијата, вазектомијата треба да се смета за постојана форма на машка контрола на раѓање.

Вазектомијата не нуди заштита од сексуално преносливи инфекции.
Вазектомијата е безбеден и ефикасен избор за контрола на раѓањето за мажи кои се сигурни дека не сакаат да станат татковци на дете во иднина.

Вазектомијата е речиси 100 проценти ефикасна во спречувањето на бременоста.
Вазектомијата е амбулантска операција со низок ризик од компликации или несакани ефекти.
Цената на вазектомијата е далеку помала од цената на женската стерилизација (тубална лигатура) или долгорочната цена на лековите за контрацепција кај жените.
Вазектомија значи дека нема да треба да преземате чекори за контрола на раѓањето пред секс, како што е ставање кондом.

Ризици
Потенцијална загриженост со вазектомијата е тоа што подоцна може да се премислите дека сакате да станете татко на дете. Иако можеби е можно да се промени вашата вазектомија, нема гаранција дека ќе функционира. Операцијата за враќање е покомплицирана од вазектомијата, и може да биде скапа и во некои случаи е неефикасна.

Други техники се исто така достапни за татко на дете по вазектомија, како што е ин витро оплодување. Сепак, овие техники се скапи и не секогаш ефикасни. Пред да направите вазектомија, бидете сигурни дека не сакате да станете татко на дете во иднина.

Ако имате хронична болка во тестисите или болест на тестисите, не сте добар кандидат за вазектомија. За повеќето мажи, вазектомијата не предизвикува забележителни несакани ефекти, а сериозните компликации се ретки.

Несаканите ефекти веднаш по операцијата може да вклучуваат:

Крварење или згрутчување на крвта (хематом) во внатрешноста на скротумот
Крв во вашата сперма
Модринки на вашиот скротум
Инфекција на местото на операцијата
Блага болка или непријатност
Оток
Одложените компликации може да вклучуваат:

Хронична болка, која може да се случи кај 1% до 2% од луѓето кои имаат операција
Натрупување течност во тестисот, што може да предизвика досадна болка која се влошува со ејакулација
Воспаление предизвикано од истекување на сперма (гранулом)
Бременост, во случај вашата вазектомија да не успее, што е ретко.
Абнормална циста (сперматоцела) која се развива во малата, завиткана цевка лоцирана на горниот тестис што ја собира и транспортира спермата (епидидимис)
Ќесичка исполнета со течност (хидроцела) што го опкружува тестисот што предизвикува оток во скротумот
Неосновани грижи
Многу мажи се загрижени дека вазектомијата може да предизвика сериозни проблеми – но овие стравови се неосновани.

На пример, вазектомијата нема да:

Влијае на вашите сексуални перформанси. Вазектомијата нема да влијае на вашиот сексуален нагон или на вашата машкост на кој било друг начин освен да ве спречи да станете татко. Мажите дури пријавиле и поголемо сексуално задоволство по вазектомија.
Трајно да ги оштетите вашите полови органи. Има многу мал ризик дека тестисите, пенисот или другите делови од вашиот репродуктивен систем ќе бидат повредени за време на операцијата. Во исклучително ретки случаи, повредата на снабдувањето со крв може да доведе до губење на тестисот, но тоа е малку веројатно да се случи ако вашиот хирург е вешт.
Зголемување на ризикот од одредени видови на рак. Иако во минатото имало загриженост за можната врска помеѓу вазектомијата и ракот на тестисите или простатата, не постои докажана врска.
Зголемете го ризикот од срцеви заболувања. Како и кај стравовите од рак, се чини дека нема врска помеѓу вазектомијата и проблемите со срцето.
Предизвика силна болка. Може да почувствувате мала болка и влечење или влечење за време на операцијата, но силната болка е ретка. Исто така, по операцијата може да имате болка, но кај повеќето мажи болката е мала и исчезнува по неколку дена.

Како се подготвите
Храна и лекови
Вашиот лекар веројатно ќе ве замоли да престанете да земате аспирин, нестероидни антиинфламаторни лекови или други лекови за разредување на крвта неколку дена пред вашата операција.

Облека и лични предмети
Понесете пар тесна долна облека или атлетски држач за носење по процедурата за да го поддржите скротумот и да го минимизирате отокот.

Други мерки на претпазливост
Туширајте се или капете се на денот на операцијата. Погрижете се темелно да ја измиете гениталната област. Скратете ја косата доколку е потребно.

Организирајте патување до дома по вашата операција за да избегнете движење и притисок врз хируршката област предизвикана од возење.

Што можете да очекувате
Пред постапката
Пред да направите вазектомија, вашиот лекар ќе сака да се сретне со вас за да бидете сигурни дека тоа е вистинската форма на контрола на раѓање за вас.

На првичниот состанок (консултативна посета), бидете подготвени да разговарате:

Вашето разбирање дека вазектомијата е трајна и дека не е добар избор ако има некаква шанса да сакате да станете татко на дете во иднина
Без разлика дали имате деца и како се чувствува вашиот партнер за одлуката, ако сте во врска
Други методи за контрола на раѓање кои ви се достапни
Што вклучува операцијата и закрепнувањето на вазектомија и можните компликации
Некои лекари од семејна медицина или општа пракса прават вазектомии, но повеќето ги прават лекари специјализирани за машкиот репродуктивен систем (уролози).

Вазектомијата обично се прави во лекарска ординација или во хируршки центар под локална анестезија, што значи дека ќе бидете будни и ќе имате лек за вкочанетост на хируршката област.

Операцијата за вазектомија обично трае околу 10 до 30 минути. За да извршите вазектомија, вашиот лекар најверојатно ќе ги следи овие чекори:

Ќе ја здрви хируршката област со инјектирање на локален анестетик во кожата на вашиот скротум со мала игла.
Направи мал рез (засек) во горниот дел од вашиот скротум штом хируршката област е вкочанета. Или со техниката „без скалпел“, наместо засек, направете мала пункција во скротумот.
Лоцира цевката што носи сперма од вашиот тестис (vas deferens).
Повлече дел преку засекот или пункција.
Исечее  деферентот каде што е извлечен од скротумот.
Запечати го деферентот со врзување, со употреба на топлина (каутеризација), хируршки клипови или комбинација на методи. Тогаш вашиот лекар ќе ги врати краевите на деферентните канали во скротумот.
Затвори го засекот на хируршката област. Може да се користат шевови или лепак. Во некои случаи, раната може да се остави да се затвори сама со текот на времето.

По постапката
По вазектомија, ќе имате некои модринки, отоци и болка. Обично се подобрува во рок од неколку дена. Вашиот лекар ќе ви даде упатства за закрепнување. Вашиот лекар може да ви каже:

Јавете се веднаш ако имате знаци на инфекција, како што тече крв од местото на операцијата; температура од повеќе од 100,4 F (38 C); црвенило; или влошување на болката или отокот.
Поддржете го скротумот со завој и прицврстена долна облека најмалку 48 часа по вашата вазектомија.
Нанесете пакети со мраз на скротумот во првите два дена.
Ограничете ја активноста по операцијата. Ќе треба да одморите 24 часа по операцијата. Веројатно можете да правите лесни активности по два или три дена, но ќе треба да избегнувате спорт, кревање и тешка работа една недела или повеќе. Претерувањето може да предизвика болка или крварење во скротумот.
Избегнувајте каква било сексуална активност една недела или повеќе. Ако навистина ејакулирате, може да почувствувате болка или да забележите крв во спермата. Ако имате сексуален однос, користете друга форма на контрола на раѓање додека вашиот лекар не потврди дека спермата повеќе не е присутна во вашата сперма.
Ќе ејакулирате сперма (семената течност) по вазектомија, но таа повеќе нема да содржи сперма (репродуктивни клетки) откако ќе ејакулирате околу 20 пати. Вазектомијата ја блокира спермата направена од тестисите да стигне до спермата. Наместо тоа, телото ја апсорбира спермата, која е безопасна.

Резултати
Вазектомијата не обезбедува непосредна заштита од бременост. Користете алтернативна форма на контрола на раѓање додека вашиот лекар не потврди дека нема сперма во вашата сперма. Пред да имате незаштитен секс, ќе треба да почекате неколку месеци или подолго и да ејакулирате 15 до 20 пати или повеќе за да ја исчистите спермата од спермата.

Повеќето лекари прават последователна анализа на спермата шест до 12 недели по операцијата за да бидат сигурни дека нема сперма. Ќе треба да му дадете на вашиот лекар примероци од сперма за испитување. За да произведе примерок од сперма, вашиот лекар ќе ве натера да мастурбирате и ејакулирате во контејнер или да користите специјален кондом без подмачкување или спермицид за собирање сперма за време на сексуалниот однос. Вашата сперма потоа се испитува под микроскоп за да се види дали има сперматозоиди.

Вазектомијата е ефективна форма на контрола на раѓањето, но нема да ве заштити вас или вашиот партнер од сексуално преносливи инфекции, како што се кламидија или ХИВ/СИДА. Од таа причина, треба да користите други форми на заштита, како што се кондоми, ако сте изложени на ризик да добиете сексуално пренослива инфекција – дури и откако ќе направите вазектомија.