Вечна дилема: Дали пуканките дебелеат или не?

Пуканките се одличен дополнителен извор на влакна, кои денес недостасуваат во исхраната.

Веројатно многу пати сте се прашувале дали можете да уживате во порција пуканки без грижа на совест. Истражувањата велат – слободно! Пуканките навистина не дебелеат..

Пуканките се одличен дополнителен извор на влакна, кои денес недостасуваат во исхраната. Просечен човек дневно во организмот внесува меѓу 10 и 15 грама влакна, што претставува околу половина од потребниот дневен внес, а тоа може да биде сериозен здравствен проблем.

Со консумација на само 100 грама пуканки, приближно може да се надомести тој недостаток.

Добрата страна на оваа пченка се и нискиот процент на шеќери, натриум и холестерол, односно заситени масти. Со загревање пченката ја зголемува својата вкупна антиоксидантна активност.

Меѓутоа, индутриски преработените пуканки, чесно се залиени со различни додатоци од делумно хидрогенизирани билни масла, вештачки ароми, засилувачи на вкусот и високо количество на сол, што никако не оди во прилог на здрвјето и превенцијата од вишок килограми, односно болести.

Значи, пуканките не дебелеат, само ако ги подготвите без масло или со минимална количина и без сол.