Веднаш на лекар, ако ги забележите овие симптоми во очите

И додека некои состојби се само предупредувачки симптоми на телото дека нешто му недостасува или пак станува бзор за голема исцрпеност, други пак може да бидат сериозни знаци на зериозни болести.

Според лекарите, очите се еден од првите делови на телото на кои може да се видат и почетни симптоми на некои болесто. И додека некои состојби се само предупредувачки симптоми на телото дека нешто му недостасува или пак станува збор за голема исцрпеност, други пак може да бидат сериозни знаци на зериозни болести.

Еве на што симптомите на очите може да укажуваат:

Неправилни зеници

Зениците се инаку симетрични, со еднква величина и реагираат на ист начин во контакт со сонцето. Во случај, едната зеница да е поголема или помала, тоа може да укажува на медицински проблем. Стручњаците тврдат дека лицата со различни зеници имаат поголем ризик од мозочен удар, тумор на мозокот или аневризма.

Суви очи чувствително на светлина

Ако вашите очи секогаш се суви и чувствителни на светлина, тоа може да биде знак на хронично пореметување на имуниот систем т.н. Сјорген синдром, кој го нарушува финкционирањето на жлездите во очите и во устата. Овој синдром почесто ги погаѓа жените во 40. години со автоимуни болести како ревматоиден артрит и лупус. По 50. година се јавува поради хормнонални промени кај жената.

Јадеж

Очите и подрачјето околу очите се исклучително чувствителни особено на инфекции и алергии. Чешањето на очите најчесто е последица на алергија на прашина, животниски влакна, но и на честичките во воздухот.

Стручњаците тврдат дека лицата со различни зеници имаат поголем ризик од мозочен удар, тумор на мозокот или аневризма.   

Сив прстен

Ако околу ирисот (шареницата) се појав сив прстен, тоа може да укажува на arcus senilis, односно на зголемен холестерол и триглицериди, масни киселини во крвта, кои се поврзуваат со поголем ризик од болести на срцето и мозочен удар.

Воденести очи

Очите со воденест изглед уптауваат на инфекција, најчесто вирусна, а ако окото делува лепливо, станува збор за бактериска инфекција. Ако при тоа дојде до појава и на заматен вид, тоа може да упатува на синдром на компјутерски вид, односно засилено напрегање поради слаб контраст на боите на компјутерот.