Веднаш на лекар, додека не е предоцна: Знаци дека имате сериозен проблем со хормоните

Освен што промената на нивото на хормони предизвикува депресија и влијае на расположението, може да предизвика и пореметување на функционирањето на целиот организам

Хормоните се мошне важни за функционирање на целиот организам, но често умеат да се пореметат и да дојде до нерамнотежа на нивните нивоа. Важно е правовремено да се препознаат симптомите на хормоналниот дисбаланс и да се појде на лекар. До нерамнотежа може да се дојде поради бројни причини, а најчесто во прашање е стрес, лоша исхрана, неспиење или физичка неактивност.

Промените во хормонските нивоа можат значително да влијаат на човековото здравје и однесување, затоа мошне е важно е пореметениот однос да се врати во нормална состојба што е можно поскоро за вашиот организам да може повторно да функционира.

Освен бројни надворешни фактори како загадувањето, стресот, лошата исхрана и неактивноста, на нивото на хормоните можат да влијаат и низа природни фактори како ментруалниот циклус, бременоста и менопаузата. Хормонската рамнотежа може да ја пореметат и контрацептивните таблети и лекови, како и хемотерапијата.

7 знаци дека имате мошне сериозен проблем со хормоните

  1. Проблем со сонот, препотување во текот на ноќта и замор,
  2. Чудни менструации и намалена сексуална желба,
  3. Брз раст на темни влакна,
  4. Промени на кожата: акни, мозолчиња…,
  5. Проблеми со памтењето, главоболка и мигрена,
  6. Постојана глад и наталожување килограми или нагло слабеење,
  7. Промени во расположението и депресија.