Ви опаѓа косата и сте раздразливи? Проверете ја состојбата на вашите хормони

Хормоналните нарушувања предизвикуваат многу проблеми

Нередовна менструација, неплодност… – според истражувањата, многу жени во нивните 30-ти години (некогаш дури и порано) понекогаш немаат овулација за време на менструалниот циклус. Без овулација, не се создава корпус лутеум (жолто тело), кој го лачи хормонот прогестерон.

Замор – Веројатно, му го припишувате на забрзаниот ритам на живот, но заморот е еден од главните знаци дека треба да го проверите нивото на хормоните.

Несоница – Ниското ниво на прогестерон е позната причина за класична несоница, но може да биде одговорно и за валунзи и ноќно потење кои го прекинуваат сонот.

Заморот ве предупредува да го проверите нивото на хормоните

Губење на косата – Послаба коса, опаѓање на косата … – се уште некои индикатори за хормонални нарушувања.

Дебелина – Зголемување на телесната тежина во пределот на стомакот или рацете може да биде знак на инсулинска резистенција, додека вишокот на масни наслаги во пределот на градите може да биде поврзан со нивото на естроген. Доколку се дебелеете во пределот на бутовите и колковите, се препорачува да ја проверите функцијата на тироидната жлезда.

Раздразливост – Хормоните се најчестиот „виновник“ за раздразливост. Многу жени забележуваат промени во расположението во зависност од фазата на менструалниот циклус.