Вежбите ги чуваат артериите

Вежбите кои ја зголемуваат еластичноста (како што се јогата, пилатесот), може да го спречат стврднувањето на артериите или дури да ја повратат и нивната еластичност.

Научници од Универзитетот во Северен Тексас и Јапонскиот национален институт за здравје и исхрана откриле дека кај средовечните и постарите лица еластичноста на телото е во директен сооднос со еластичноста на нивните артерии.

Тоа значи дека вежбите кои ја зголемуваат еластичноста на телото помагаат и да се зголеми еластичноста на артериите.

Вежбите кои ја зголемуваат еластичноста (како што се јогата, пилатесот), може да го спречат стврднувањето на артериите или дури да ја повратат и нивната еластичност. Научниците го поткрепиле своето истражување со уште едно неодамнешно истражување кое утврдило дека средовечните луѓе кои започнале со редовна програма на вежби за истегнување, значително ја подобриле еластичноста на каротидните артерии во вратот.