ВИДЕО: Експеримент со УВ светло покажува како коронавирусот се шири во ресторан

Нови истражувања на Универзитетот Стенфорд откриваат како со гласното зборување се исфрлаат капките заразени со коронавирусот кои потоа лебдат во воздухот и повеќе од осум минути.

Експеримент со ултравиолетово светло покажало како брзо може да се размножат бактериите и вирусите во ресторан во кој ќе влезе само едно заразено лице.

Стотина туристи се заразиле со коронавирус на крстарење во Јапонија, а тој крузер се наоѓа и ресторан од каде најверојатно се проширила заразата. Нов експеримент симулира колку вирусот може да се прошири од шведска маса, а во експериментот се користени бои невидливи со голо око.

Видеото покажува 10 лица кои влегуваат во ресторан, а меѓу нив е и едно “заразено“ лице. Луѓето седнуваат на маси и потоа доаѓаат до шведската маса за да земат храна, ја ставаат во чинии и се враќаат со неа на масата. Потоа се палат ултравиолетовите светла кои покажуваат што се случило со “вирусот“ на заразено лице.

Бојата која под УВ лампите свети бело, може да се види на рацете на сите учесници и на лицата на повеќето од нив, особено околу нивните усти. Се наоѓа и на храната, салфетките, садовите со храна, на чаршавите и на сметките.

Џон Николс, професор по патологија вели дека ова видео докажува колку хигиената е потреба за да се спречи ширење на болеста.