Витамин што го штити мозокот

Постојат сериозни истражувања кои докажуваат дека витаминот Е, внесен во високи дози под форма на суплемент или додаток на исхраната, дури го намалува животниот век и допринесува за развој на рак на белите дробови,

Витаминот Е е всушност еден од најважните витамини за човекот. Тој влијае врз многу процеси во организмот, вклучувајќи ја и работата на мозокот. Она на што забележуваат стручњаците, е овој витамин да се обезбеди на организмот преку храната, а не преку додатоци.

Постојат сериозни истражувања кои докажуваат дека витаминот Е, внесен во високи дози под форма на суплемент или додаток на исхраната, дури го намалува животниот век и допринесува за развој на рак на белите дробови.

На прво место, тоа се однесува на пушачите. Ним им биле даван витамин Е со надеж дека ќе ги заштити од штетните ефекти на канцерогените сусптанци во тутунот. Но, таков ефект витаминот имал само како дел од хранливите продукти.

Меѓу другото, не е воопшто тешко да се обезбеди потребната дневна доза од витамин Е. Тој се содржи во две супени лажици од секое нерафинирано растително масло или во две лажици сончогледово семе, како и во една шака јаткасти плодови. Висока содржина на витамин Е има и во полнозрнестиот леб, зрнестата храна, мешунките, салатите и зелениот лиснат зленчук, како и во телешкиот црн дроб.