ВНИМАТЕЛНО: Навики кои се опасни за здравјето исто колку и цигарите

Премногу седење, претерување со протеини од животинско потекло, но и консумирање на црвено месо, му прават штета на вашиот организам на долгорочна основа

Црвеното месо, колку и да е одличен извор на железо, често е полно со хормони и ја намалува нашата отпорност на антибиотици

Непушачите често се чувствуваат посигурно, бидејќи во голема мера ги изолираат токсините од својот организам, но некои навики, особено ако се дел од нашата секојдневна рутина, би можеле да бидат исто толку штетни колку и цигарите.

Долготрајна штета може да ни направат и навиките за кои и не сме свесни дека се толку опасни. Меѓу нив се седењето, но и претерувањето со животински протеини, што значи дека не е добро да се претерува ниту со сирењето, пишува „Дејли Стар“. Исто така, црвеното месо колку и да е одличен извор на железо често е полно со хормони и ја намалува нашата отпорност на антибиотици. 

Се покажа дека растителните масла се штетни за готвење и пржење поради испуштањето на опасни, канцерогени алдехиди

ЧЕТИРИ НАВИКИ ОПАСНИ ПО ЗДРАВЈЕТО

Претерување со месо и сирење

Протеините кои се наоѓаат во месото на животните често се преполни со хормон ИГФ-1, кој може да го поттикне растот на клетките на ракот. Истражувањето на Универзитетот во Јужна Калифорнија откри дека луѓето кои најголемиот дел од протеините го внесуваат преку животинското месо имаат четири пати поголеми шанси да умрат од рак, отколку луѓето кои се на нископротеинска диета.

Да не се претерува со консумирање сирења и кашкавали

Премалку спиење

Ако спиете премалку или страдате од несоница, последиците би можеле да бидат: висок крвен притисок, дебелина, мозочен удар или срцев удар. Една студија покажа дека помалку од шест часа спиење на ноќ по морталитет е еднакво на смртност поради пушење.

Готвите со погрешно масло

Растителните масла се покажа дека се штетни за готвење и пржење поради испуштањето на опасни, канцерогени алдехиди. Ослободуваат и полициклични ароматични јаглеводороди кои ги има во чадот од цигари.

Ако спиете премалку или страдате од несоница, последиците би можеле да бидат: висок крвен притисок, дебелина, мозочен удар или срцев удар

Седите цел ден

Неактивноста е поврзана со 160 000 случаи на рак на дојката, дебелото црево, простатата и ракот на белите дробови секоја година, објави Канадската здравствена организација „The Alberta Health Services Cancer Care“.

Долгорочното седење предизвикува низа здравствени проблеми, дури и ако редовно вежбате. Обидете се на работа да прошетате колку што можете повеќе или често станувајте и протегнувајте се.