ВНИМАТЕЛНО СО УПОТРЕБАТА! Еден зачин може да предизвика оштетување на црниот дроб

Иако со векови се користи во исхраната и лекувањето поради своите лековити својства, куркумата може негативно да влијае на здравјето на црниот дроб.

Иако со векови се користи во исхраната и лекувањето поради своите лековити својства, куркумата може негативно да влијае на здравјето на црниот дроб.

Научниците спровеле истражување, во тек на десет години, во која откриле 16 случаи на оштетување на црниот дроб поврзани со куркума. Оштетувањата биле од умерени до тешки, па пет лица биле хоспитализирани поради оштетување на црниот дроб.

Освен ова истражување, имало уште неколку случаи кај возрасни лица на кои консумирањето куркума предизвикало оштетување на црниот дроб.

Експертите наведуваат дека резултатите од истражувањето се значајни, но потребни се дополнителни истражувања за да се утврди зошто куркумата ги предизвикува овие здравствени проблеми.

Но, ако често користите куркума во готвењето или редовно земате додатоци од куркума, експертите препорачуваат да разговарате со вашиот лекар.