Во која положба спиете?! Знаете ли дека не треба да ризикувате?!

Кој спие во оваа положба му се заканува и Алцхајмерова болест! Само една положба е потполно здрава, еве и која:

Начинот на кој спиете, односно страната на која најчесто спиете покажува дали во староста ќе добиете Алцхајмерова болест. Деменцијата е заболување од кое патат се повеќе луѓе во светот, а обликот во кој најчесто се појавува е Алцхајмерова болест. Истражувањата покажуваат дека личностите кои спијат на грб или на стомак имаат поголем ризик да заболат од деменција во староста.

Спиењето на страна, според наводите во истражувањата, го намалува ризикот од ова заболување затоа што ваквата положба на телото му помага на мозокот да ги исфрли токсините и штетните хемикалии.

Според научниците, спиењето на страна го намалува ризикот и од Паркинсонова болест и го штити телото од други невролошки тегоби.