Врската помеѓу дехидрацијата и крвниот притисок-не ја запоставувајте

Важноста за одржување на здрав крвен притисок добива многу внимание - и со право. Тоа е клучно за одржување на протокот на крвта за да може да доставува кислород и хранливи материи до секој агол и пукнатина во вашето тело.

Важноста за одржување на здрав крвен притисок добива многу внимание – и со право. Тоа е клучно за одржување на протокот на крвта за да може да доставува кислород и хранливи материи до секој агол и пукнатина во вашето тело.

Добрата вест? Има нешто едноставно што можете да направите за да го помогнете процесот и да го одржите вашиот крвен притисок стабилен: пијте многу течности.

Дехидрираноста може да предизвика вашиот крвен притисок драстично да опадне, а потоа потенцијално да се зголеми како одговор. Во екстремни случаи, оваа дива флуктуација може да ве доведе во случај на шок опасен по живот.

Значи, како дехидрацијата може да го зголеми ризикот да доживеете низок крвен притисок и висок крвен притисок? Превентивниот кардиолог д-р Лук Лафин објаснува.

Како дехидрацијата предизвикува низок крвен притисок
Приближно 55% до 60% од вашето тело е направено од вода. Има вода во коските, вода во мускулите и вода во мозокот. Во основа, има прскање на H2O насекаде во вас.

Не е изненадувачки што вашата крв е главно вода – што објаснува зошто тече низ вашите вени како течност и капе кога ќе добиете исеченица. Обично има околу 5 литри (1,25 галони) крв во вашиот систем.

Сега, ајде да зборуваме за дехидрација.

Кога сте дехидрирани, тоа значи дека снабдувањето со вода на вашето тело е исцрпено. Ова може да се случи поради повеќе причини, почнувајќи од многу потење на топол ден, до лекови или едноставно недоволно пиење.

Без оглед на причината, таа загуба на течност се чувствува насекаде во вашето тело – вклучувајќи го и волуменот на крвта. Нискиот волумен на крв доведува до низок крвен притисок, што значи дека вашите органи можеби нема да го добијат кислородот потребен за правилно функционирање.

„Во наједноставните објаснувања, едноставно не ги полните цевките доволно за она што му треба на вашиот васкуларен систем“, вели д-р Лафин.

Во најекстремните случаи, овој пад може да предизвика оштетување на срцето или мозокот, па дури и смрт.

Знаци на низок крвен притисок
Во врска со симптомите на низок крвен притисок може да вклучуваат:

Чувство на зашеметеност или вртоглавица.
Несвестица или онесвестување (синкопа).
Гадење или повраќање.
Заматен или искривен вид.
Брзо, плитко дишење.
Замор или слабост.
Конфузија или проблеми со концентрацијата.
Како дехидрацијата предизвикува висок крвен притисок
Вашето тело има механизми за да се спротивстави кога крвниот притисок паѓа на пониски од оптималните нивоа. Тоа е добра работа… освен ако корекцијата не се претвори во прекумерна корекција, забележува д-р Лафин.

Кога сте дехидрирани, нивоата на натриум во крвта обично се зголемуваат. Вашиот систем реагира со ослободување на повеќе од хормонот наречен вазопресин, кој работи за да му помогне на вашето тело да се закачи на водата.

Вазопресинот, исто така, може да предизвика стегање или стегање на вашите крвни садови, што го зголемува крвниот притисок. (Ова станува повеќе загрижувачко ако веќе се занимавате со хипертензија или хронично висок крвен притисок.)

Најдобар совет? Останете хидрирани
Сакате да ги избегнете проблемите со крвниот притисок поврзани со хидратацијата? Потоа, проверете дали пиете доволно течности во текот на денот.

Како општо упатство, Националните академии за наука, инженерство и медицина препорачуваат консумирање 125 унци (3,7 литри) течност дневно за мажи и 91 унца (2,7 литри) за жени.

Но, вашите потреби за внес на течности може да бидат поголеми, во зависност од фактори како што се времето, локацијата и физичката активност. Земањето одредени лекови, исто така, може да ве направи повеќе склони кон дехидрација.

„Останувањето хидрирано помага да се одржи вашето тело во рамнотежа на многу начини, вклучувајќи го и крвниот притисок“, вели д-р Лафин. „Разбирањето на тоа и да се биде доследен во врска со внесот на течности може да помогне да се заштитите од проблеми“.