За поттикнување на мозочната активност пијте црн чај

Доколку имате проблеми со помнењето, концентрацијата или едноставно сакате да биде повеќе продуктивни на работа решението може да биде во шољичка чај

Доколку имате проблеми со помнењето, концентрацијата или едноставно сакате да биде повеќе продуктивни на работа решението може да биде во шољичка чај. Чајот, освен што е незаменлив пијалок кој освежува и хидрира и помага при настинки или грип, може да допринесе и за јакнење на концентрацијата заради тоа што умерена доза на кофеин ја стимулира мозочната активност, хидратацијата овозможува добра снабденост со крв на мозокот, а некои билки ја зголемуваат циркулацијата што позитивно влијае на концентрацијата и расположението.

Црн чај

Овој чај има висока доза на кофеин, но за разлика од кафето, кофеинот во црниот чај се ослободува постапно и бавно. Со тоа се поттикнува мозочната активност, а се спречуваат наглите скокови и падови. Добро е во црниот чај да се додаде шеќер или мед, но не и млеко, бидејќи го забавува метаболизмот.

Чај од ѓумбир, жен-шен и гинко

Овие чаеви имаат својство на будење на енергијата, а жен-шенот и гинкото добро делуваат и на циркулацијата. Доколку се консумираат редовно може да ја зајакнат и концентрацијата. Добро е да се знае дека и хидратацијата позитивно делува на мозочната активност, бидејќи доколку не пиете доволно течности ќе ви биде тешко да се фокусирате, а ако сте дехидрирани ќе бидете бавни и мрзоволни.