Заборавени, а вредни: Зошто треба да се јадат мушмули

Мушмулата има силни противвоспалителни дејствија, а покрај тоа, помага и за здравјето на дишните патишта, се користи за подобра работа на цревата и воопшто ја елимиира надуеноста.

Мушмулата е природен лек против настинка, воспаление на крајници и дишни тегоби. Природата овозможила ова слатко овошје да созрева во време кога се зголемува бројот на респираторни инфекции.

Мушмулата има силни противвоспалителни дејствија, а покрај тоа, помага и за здравјето на дишните патишта, се користи за подобра работа на цревата и воопшто ја елимиира надуеноста.

Пектинот, односно диеталните влакна од мушмулата може да го намалат нивото на маснотии во крвта, како и да ја прекинат дијареата.

Студиите ја докажале ефикасноста на мушмулата и во ублажувањето на прогресијата на остеопорозата, како и за зачувување на видот. Имено, мушмулите го намалуваат ризикот од катаракта и дегенерација на жолтите флеки.

Исто така има и диуретично својство и помага во излачување на солите на мочната киселина, со што го намалува ризикот од гихт и камења во бубрегот.