Заборавете на киселата зелка ако имате висок притисок! Опасно е!

Не си играјте!

Натурологот Георгије Назаров предупредува на можниот штетен ефект заради начинот на обработка на овој зеленчук. „Сепак, потребно е да се согледаат позитивните и негативните дејства на киселата зелка“, вели  Назаров, инаку руски натуролог.

За киселењето на зелката се користи големо количества сол, а тоа не е здраво, особено затоа што после оброкот се пие големо количество вода. Кога во организмот се внесува големо количество сол личноста може да заболи од зголемување на крвниот притисок, солта во организмот станува оптоварување за бубрезите, се таложи во зглобовите и крвните садови. Заради солта се задржува вишок течност и тешко се исфрла, а солта го ремети односот на калиум и натриум, па влијае на грчењето на мускулите особено околу вратот и ’рбетот.

Ако веќе се консумира кисела зелка би требало потполно да се исфрли солта од другите намирници и оброци.

Немирот во рацете и нозете често се јавува како последица на нерамнотежата на калиум и натриум, што е резултат на премногу сол. Се повеќе истражувања укажуваат на поврзаноста на употребата на сол во исхраната и појавата на некои видови рак. Солта од киселата зелка не се отстранува потполно дури ни со миење на листовите пред употреба. Значи, со киселата зелка, која без дилема е исклучително здрава и корисна, сепак во одредени ситуации треба да се биде внимателен.

Ако патите од висок притисок можете да консумирате свежа зелка, која ја има во продавниците во буквално секој период од годината.