Заморот кој не исчезнува е сериозен симптом-одете на доктор

Заморот е чест симптом. Речиси секој го чувствува за време на краткотрајна болест. За среќа, заморот обично исчезнува кога болеста ќе заврши. Но, понекогаш заморот не исчезнува. Не се подобрува со одмор. А причината можеби е нејасна. Заморот ја намалува енергијата, способноста за правење работи и способноста за фокусирање. Постојаниот замор влијае на квалитетот на животот и состојбата на умот.

Заморот е чест симптом. Речиси секој го чувствува за време на краткотрајна болест. За среќа, заморот обично исчезнува кога болеста ќе заврши. Но, понекогаш заморот не исчезнува. Не се подобрува со одмор. А причината можеби е нејасна. Заморот ја намалува енергијата, способноста за правење работи и способноста за фокусирање. Постојаниот замор влијае на квалитетот на животот и состојбата на умот.

Што е замор?
Секој се чувствува уморен од време на време. Но, заморот значи чувство на силен преумор. Екстремниот замор го отежнува станувањето наутро, одење на работа, вршење на вообичаените активности и поминување на денот. Заморот се чувствува како да имате огромна желба за спиење, но можеби нема да се чувствувате освежени откако ќе се одморите или спиете.

Заморот често се јавува заедно со други симптоми, како што се:

Депресија и недостаток на желба да ги правите активностите во кои некогаш сте уживале.
Проблеми со концентрирање или фокусирање.
Многу ниска енергија и мотивација.
Нервоза, анксиозност и раздразливост.
Мускулна болка и слабост.

Други симптоми на замор вклучуваат:

Уморни очи.
Уморни нозе.
Замор на целото тело.
Вкочанети рамења.
Нелагодност (непријатност/нелагодност).
Досада.
Нетрпеливост.

Можни причини
Што предизвикува замор?
Многу состојби, нарушувања, лекови и фактори на начин на живот може да предизвикаат замор. Заморот може да биде привремен или може да биде хронична состојба (трае шест месеци или повеќе). Можеби ќе можете брзо да го поправите заморот со промена на исхраната, лековите, вежбањето или навиките за спиење. Ако основната медицинска состојба го предизвикува вашиот замор, давателот на здравствена заштита обично може да ја третира состојбата или да ви помогне да се справите со неа. Причините за замор вклучуваат:

Животни навики
Одредени фактори на животниот стил можат да придонесат за замор. Овие фактори може да вклучуваат:

Лошата исхрана.
Прекумерна употреба на алкохол.
Нелегална употреба на дрога.
Стресот.
Неактивен (седентарен) начин на живот.
Нарушувања на сонот

Одредени нарушувања на спиењето може да предизвикаат долготрајна исцрпеност и екстремен замор. Тие може да вклучуваат:

Несоница.
Апнеја при спиење.
Нарколепсија.
Нарушување на спиењето во смени.
Лекови и третмани на рецепт

Одредени лекови на рецепт може да предизвикаат замор, вклучувајќи:

Бензодиазепини.
Седатив-хипнотици.
Антипсихотици.
Анксиолитици.
Опиоиди.
Антиконвулзиви.
Бета-блокатори.
Други лекови и третмани
Одредени други лекови и третмани може да предизвикаат замор, вклучувајќи:

Лекови без рецепт (OTC), вклучително и антихистаминици.
Трансплантација на коскена срцевина.
Хемотерапија.

Кои медицински состојби предизвикуваат замор?
Заморот е симптом на широк спектар на болести, нарушувања и недостатоци кои влијаат на различни делови од вашето тело. Стотици состојби и нарушувања може да доведат до замор. Некои од најчестите причини за замор вклучуваат:

Инфекции
Многу инфекции може да предизвикаат замор, вклучувајќи:

Мононуклеоза.
ХИВ.
COVID-19.
Грип.
Пневмонија.
Лајмска болест.

Проблеми со срцето и белите дробови


Заморот е чест симптом на кардиоваскуларни и белодробни состојби како што се:

Срцева болест.
Синдром на постурална ортостатска тахикардија (POTS).
Хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ).
Емфизем.
Конгестивна срцева слабост.
Состојби на ментално здравје
Заморот поради одредени состојби на менталното здравје може да го отежне или оневозможи извршувањето на секојдневните активности. Овие услови може да вклучуваат:

Депресија.
Анксиозност.
Посттрауматско стресно растројство (ПТСН).
Автоимуни нарушувања

Заморот е симптом на многу автоимуни болести, вклучувајќи:

Дијабетес тип 1.
Лупус.
Мултиплекс склероза (МС).
Мијастенија гравис.
Ревматичен артритис.
Сјогренов синдром.
Хормонална нерамнотежа
Проблемите со вашиот ендокриниот систем (жлездите во вашето тело кои произведуваат хормони) може да доведат до исцрпеност. Хипотироидизмот е честа причина за замор.

Други хронични состојби
Одредени хронични состојби може да предизвикаат сериозен, долготраен замор. Тие вклучуваат:

Рак.
Синдром на хроничен замор (исто така наречен CFS или мијалгичен енцефаломиелитис).
Фибромијалгија.
Болест на бубрезите.
Дијабетес тип 2.

Недостатоци
Анемија и други недостатоци на витамини (како што се витамин Д или витамин Б12) често се одговорни за замор. Дехидрацијата може да предизвика замор бидејќи на телото му требаат многу течности за да функционира.

Проблеми со тежината и нарушувања во исхраната
Одредени проблеми со тежината и нарушувања во исхраната може да доведат до замор и низа други симптоми. Тие може да вклучуваат:

Анорексија.
Булимија.
Прекумерна тежина / дебелина.
Мала тежина.
Нега и третман

Како може мојот давател на здравствена заштита да ми помогне да се справам со заморот?
За да откриете што го предизвикува вашиот замор, вашиот давател на здравствена заштита ќе поставува прашања за вашиот животен стил и лековите. Тие исто така ќе направат физички преглед. Тие може да нарачаат некои лабораториски тестови за проверка на одредени нивоа во крвта и урината. Вашиот провајдер може исто така да нарача тест за бременост.

За да го ублажи заморот, вашиот давател на услуги ќе ја третира (или ќе ви помогне да управувате) со состојбата или нарушувањето што го предизвикува. Во зависност од вашето здравје, вашиот план за лекување може да вклучува комбинација од лекови, вежбање или терапија. Ако земате лек кој ве прави да се чувствувате исцрпени, разговарајте со вашиот давател на услуги за ризиците и придобивките од прекинувањето на лекот или пробувањето на нов.

Како можам да го олеснам или ублажам заморот дома?
Ако некоја медицинска состојба не го предизвикува вашиот замор, промените во животниот стил може да ги подобрат вашите симптоми. За да го намалите заморот, можете:

Практикувајте добри навики за спиење: Целта е да спиете седум до девет часа секоја вечер. Не пијте кофеин, не користете електроника или вежбајте непосредно пред спиење. Обидете се да одите во кревет и да станувате секој ден во исто време.
Избегнувајте употреба на алкохол и супстанции: Не користете нелегални дроги и пијте алкохол во умерени количини, ако воопшто.
Јадете здрава исхрана: балансирана исхрана и многу вода ќе го одржуваат вашето тело хрането и хидрирано.
Управувајте со стресот: Јогата, внимателноста, медитацијата и редовното вежбање можат да ви помогнат да го ослободите стресот и да стекнете повеќе енергија.
Посетете го вашиот давател на здравствена заштита: закажете состанок за да исклучите инфекции, болести, болести, недостаток на витамини и други здравствени состојби. Исто така, треба да разговарате со вашиот давател на услуги за лековите што ги земате за да видите дали тие ги предизвикуваат вашите симптоми.
Вежбајте често: Редовното вежбање е клучно за здрав начин на живот. Иако можеби изгледа контраинтуитивно, енергичното вежбање може да ви помогне да се чувствувате поенергично откако ќе се навикнете на тоа. Но, премногу вежбање може да предизвика замор, затоа разговарајте со вашиот провајдер за тоа што е најдобро за вас.
Постигнете и одржувајте здрава тежина: Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за вашата идеална тежина и обидете се да останете во тој опсег.

Кога да се јавите на лекар
Кога треба да се јавам на мојот давател на здравствена заштита за замор?
Нормално е да се чувствувате уморни сега и тогаш. Секој доживува повремен, краток замор поради болест, нарушување на спиењето, патување или промени во исхраната или лековите. Но, треба да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита ако сте уморни цело време.

Исто така, треба да се јавите на вашиот провајдер ако:

Вашиот замор трае подолго од неколку дена.
Ви е тешко да одите на работа или да извршувате секојдневни активности.
Не постои јасна причина (како неодамнешна болест) за вашиот замор.
Се вклучува одеднаш.
Вие сте на возраст над 65 години.
Вие исто така изгубивте тежина.
Заморот може да биде знак за сериозна здравствена состојба.

Треба да побарате итна медицинска помош ако имате замор заедно со други симптоми, како што се:

Недостаток на здив или болка во градите, раката или горниот дел од грбот.
Отчукувањето на срцето е невообичаено брзо (тахикардија) или бавно (брадикардија).
Срцето чукање што чука или трепет (палпитации на срцето) или неправилни (аритмија).
Главоболка или проблеми со видот (особено ако неодамна сте ја удриле главата).
Гадење, повраќање или абдоминална болка.
Мускулна слабост.
Мисли да се повредите себеси или другите.

Секој има напади на замор сега и повторно. Но, заморот ви отежнува да станете наутро и да го поминете денот. Многу фактори може да доведат до замор, вклучително и здравствени состојби, лекови и навики на животниот стил. Ако се чувствувате премногу уморни повеќе од неколку дена, обратете се кај вашиот давател на здравствена заштита. Тие можат да ви помогнат да ја откриете основната причина за вашата состојба и да ви помогнат да ја лекувате или управувате.