Зашто е важен цинкот за вашето тело

Цинкот, хранлива состојка која се наоѓа низ вашето тело, му помага на вашиот имунолошки систем и функционирање на метаболизмот. Цинкот е исто така важен за заздравувањето на раните и вашето сетило за вкус и мирис.

Цинкот, хранлива состојка која се наоѓа низ вашето тело, му помага на вашиот имунолошки систем и функционирање на метаболизмот. Цинкот е исто така важен за заздравувањето на раните и вашето сетило за вкус и мирис.

Со разновидна исхрана, вашето тело обично добива доволно цинк. Изворите на храна на цинк вклучуваат пилешко, црвено месо и збогатени житарки за појадок.

Луѓето користат орален цинк за да помогнат во лекувањето на настинки, но тој може да ја намали ефикасноста на одредени лекови и да предизвика несакани ефекти.

Препорачаната дневна количина на цинк е 8 милиграми (mg) за жени и 11 mg за возрасни мажи.

Што вели истражувањето
Истражувањето за орален цинк за специфични состојби покажува:

Недостаток на цинк. Луѓето кои имаат ниски нивоа на цинк се чини дека имаат најголема корист од додатоците на цинк. Овој вид на недостаток не е вообичаен во САД.
Настинки. Доказите сугерираат дека ако цинк пастили или сируп се земаат во рок од 24 часа по почетокот на симптомите на настинка, додатокот може да помогне да се скрати должината на настинката. Сепак, употребата на интраназален цинк е поврзана со губење на сетилото за мирис, во некои случаи долгорочно или трајно.


Заздравување на раните. Луѓето со чирови на кожата и ниско ниво на цинк може да имаат корист од оралните додатоци на цинк.
Дијареа. Оралните додатоци на цинк може да ги намалат симптомите на дијареа кај деца со ниско ниво на цинк, како на пример поради неухранетост. Нема доволно докази за да се препорача употреба на орален цинк за деца со дијареа кои имаат здрава, разновидна исхрана.
Макуларна дегенерација поврзана со возраста. Истражувањата покажуваат дека оралниот цинк може да ја забави прогресијата на оваа очна болест.
Цинкот што се користи локално е познат како цинк оксид. Крем, маст или паста од цинк оксид се нанесува на кожата за да се спречат состојби како што се осип на пелена и изгореници од сонце.


Зелено светло: Генерално безбедно
Генерално безбедно
Оралните додатоци на цинк може да им користат на луѓето со ниско ниво на цинк. Земен веднаш по појавата на симптомите на настинка, цинкот може да ја скрати и должината на настинката.

Сепак, не користете интраназален цинк, кој е поврзан со губење на сетилото за мирис.

Безбедност и несакани ефекти
Оралниот цинк може да предизвика:

Варење
Дијареа
Главоболка
Гадење
Повраќање
Кога оралниот цинк се зема долгорочно и во високи дози, може да предизвика дефицит на бакар. Луѓето со ниско ниво на бакар може да доживеат невролошки проблеми, како што се вкочанетост и слабост во рацете и нозете.

Националниот институт за здравје смета дека 40 mg цинк дневно е горната граница за возрасни и 4 mg цинк дневно за доенчиња на возраст под 6 месеци.

Не користете интраназален цинк. Оваа форма на цинк е поврзана со губење на сетилото за мирис.

Интеракции
Можните интеракции вклучуваат:

Антибиотици. Употребата на орален цинк додека земате хинолонски или тетрациклински антибиотици може да ја попречи нивната способност да се борат против бактериите. Земањето на антибиотикот два часа пред или четири до шест часа по земањето цинк може да го минимизира овој ефект.


Пенициламин. Употребата на орален цинк со лекот за ревматоиден артритис пенициламин може да ја намали способноста на лекот да ги олесни симптомите на артритис. Земањето цинк најмалку два часа пред или по земањето на лекот може да го минимизира овој ефект.
Тиазидни диуретици. Овие лекови за крвен притисок ја зголемуваат количината на изгубен цинк во урината.