ЗДРАВА УЖИНА ЗА ЗДРАВА ДИГЕСТИЈА: Како да поттикнете правилно варење на храната?

Овесните снегулки содржат влакна кои се растворливи и кои помагаат при проблеми со варењето, а го штитат и здравјето на срцето.

Храната одредува како ќе функционира нашата дигестија, па јасно е дека во случај на проблеми, или конкретно во случај на констипација (запек), треба многу нешта да се променат во исхраната за редовна столица.

БАДЕМИсодржат здрави масти кои му помагаат на здравјето на организмот, а влијаат на поволната дигестија и динамика на цревата. Само две порции бадеми, односно 23 бадеми содржат 3,5 грама влакна. Овие јаткасти плодови се одличен избор за грицкање меѓу оброците.

ПУКАНКИза пуканки неретко посегаат оние кои сакаат да ја намалат телесната тежина, а не сакаат да се откажат од грицкање. Заборавете на масло и сол, тука зборуваме за природно зрно пченка без додатоци. Имаат само 30 калории по порција, а ја поттикнуваат функцијата на дигестивниот тракт.

СУВИ СЛИВИ добро познат трик за поттикнување на варењето. Богати се со антиоксиданти, содржат многу витамин А, а најефикасни се во форма на сок. Ставете ги во тенџере и оставете на тивко да се варат. Може да направите сок или сируп.

ОВЕСНА КАШАовесните снегулки содржат влакна кои се растворливи и кои помагаат при проблеми со варењето, а го штитат и здравјето на срцето. Може овесната каша да се комбинира со овошје и јаткасти плодови, а може да се обогати со мача или протеински прав. Содржи над 6 грама влакна на само 80 грама.