Здравите навики го намалуваат ризикот од умирање од рак на дебелото црево

Сега е сосема јасно дека промената на животните навики дури и после дијагнозата на карцином на дебелото црево може да помогне во борбата против него

Истражувањата спроведени врз речиси 1 000 пациенти со напреднат рак на дебелото црево покажале дека здравите животни навики, како што се здравата исхрана и вежбањето, можат да го намалат ризикот од умирање од рак на дебелото црево за дури 42 проценти.

Имено, одржувањето на здрава телесна тежина, исхраната богата со зеленчук, овошје и цели зрна од житарки, како и физичката активност, можат на пациентите со рак на дебелото црево во трет стадиум да им го продолжат животот.

Здравите животни навики, како што се здравата исхрана и вежбањето, можат да го намалат ризикот од умирање од рак на дебелото црево за дури 42 проценти

Сега е сосема јасно дека дури и промената на животните навики после дијагнозата на карцином на дебелото црево може да помогне во борбата против него. Лекарите и пациентите би требало да бидат свесни за овие факти за што поуспешно да се борат против ракот, пишува „JAMA Oncology“.