Здравје на жената-11 прегледи кои секоја жена мора да ги направи веднаш

Водени од оваа идеја, сите жени треба да подлежат на одредени здравствени прегледи кои можат да помогнат одредени проблеми (ако воопшто постојат) да се забележат и да се спречат навреме.

Водени од оваа идеја, сите жени треба да подлежат на одредени здравствени прегледи кои можат да помогнат одредени проблеми (ако воопшто постојат) да се забележат и да се спречат навреме.

 

1.Стоматолошки преглед
Редовните прегледи на секои шест месеци ќе ви помогнат да го одржите здравјето на забите и непцата. Исто така, овој преглед е многу важен, бидејќи може да помогне во откривање на здравствени проблеми во раните фази, како што се расипување на забите, болести на непцата и рак на устата.

2.Очен преглед
Секоја втора година пред да наполните шеесет. По шеесет, очен преглед се препорачува за жени кои немаат никакви конкретни проблеми.

3.Дерматолошки преглед
Најчестиот вид на рак е ракот на кожата, токму затоа е паметно еднаш годишно да се оди на дерматолошки преглед.

4.Дијабетес
Според истражувањето на Американското здружение за дијабетес, ако имате прекумерна тежина и имате 45 години и повеќе, треба да направите тест за дијабетес при следната посета на лекар. Ако имате нормална телесна тежина и сте постари од 45 години, прашајте го вашиот лекар дали треба да направите тестови.

5.Мамографија
Жените на возраст од четириесет и повеќе треба да прават мамограф на секои две години. Ако имате историја на рак на дојка во вашето семејство, вашиот лекар може да препорача да ги направите споменатите тестови дури и пред да наполните четириесет години.

6.Преглед на тироидата

Жените на Балканот во огромен процент се подложни на оболување на тироидната и паратироидната жлезда. За жените над 30 години се препораќува преглед секоја година.

7.Колоноскопија
Кога станува збор за колоноскопија, метод за испитување на дебелото црево, треба да се консултирате со вашиот лекар за тоа кога и колку често да правите тестови за рак на дебелото црево.

8.Холестерол
И жените и мажите после дваесеттата година треба да одат на преглед на секои пет години за да се утврди нивото на вкупниот, лошиот и добриот холестерол и триглицеридите.

9.Мерење на коскената густина
Жените над 65 години треба да се тестираат за густина на коските. Ако сте изложени на ризик од развој и развој на остеопороза, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар.

10.Гинеколошки преглед
Првиот гинеколошки преглед мора да се направи на шеснаесет години. Испитувањето е многу важно, бидејќи може да се утврдат различни аномалии (доколку има). Најчестиот ризик на кој сте изложени, доколку не одите редовно на овие прегледи, е дека може да имате рак на грлото на матката и да не го ни знаете. Скрининг за рак на грлото на матката се препорачува за девојчиња над дваесет и една година на секои две години.

Ако имате триесет и повеќе години и сте имале три нормални пап тестови последните три пати, постои веројатност дека ќе го правите истиот тест на секои три години. Без разлика на споменатите тестови, идеално би било да одите на гинеколошки преглед на секои шест месеци.

11.Општ здравствен преглед
Еднаш годишно. За време на оваа посета, вашиот лекар треба да го провери вашиот крвен притисок и тежина и треба да разговара со вас за вашите грижи – психички или физички. Овој годишен општ здравствен преглед треба да ви помогне да бидете сигурни дека водите здрав живот.