Здравјето ви е ставено на ризик ако не го миете овошјето и зеленчукот како што треба: Ова е единствениот вистински начин

Првиот чекот нека ви биде миењето на рацете пред да го допрете овошјето или зеленчукот зашто нема смисла вопшто да се мие ако постојано ги „вртите“ бактериите. Потоа овошјето и зеленчукот нежно мијте ги под млаз вода. Тоа се однесува дури и на овошјето со кора.

Листестиот зеленчук нурнете го во вода, особено салатата. Почекајте пет минути, па ако е потребно сменете ја водата и повторете ја постапката. Освен што овошјето и зеленчукот се полни и со пестициди, а во тој случај може да помогне малку сода бикарбона. Измешајте малку сода бикарбона и вода и со тоа убаво измијте ги намирниците. Можете да се обидете и со алкохолен оцет кој ги убива сите штетни микроби во овошјето.

Постапката е следна:

Овошјето оставете го да стои во оцетот дваесетина минути, а потоа префрлете го во мешавината од сода бикарбона и вода, повторно на дваесетина минути.

Овие чекори се неопходни затоа што овошјето и зеленчукот (купечките, не домашните за кои се грижите сами, на пример) содржат големи количества токсини. Кога тие токсини се таложат во телото може да резултираат со автоимуни заболувања, но и хронични болести.