Здравствени придобивки: Јадете лукче како бонбонче, еве и зошто

Лукот има антибактериски својства и помага во третман на многу болести

Во лукот се наоѓаат околу 400 активни супстанции, витамини и минерали: аденозин, алицин, аминокиселини, влакна, растителни масла, витамини А, Б1, Ц, железо, ензими, јод, калциум, селен, сулфур и фосфор. Редовната консумација на лук го намалува крвниот притисок и зголеменото ниво на маснотии во крвта, со што се намалува ризикот од срцеви заболувања. Или со други зборови, лукот е намирница која има бројни здравствени придобивки и која мора да ја имате дома.

Меѓу другото, лукот има антибактериски својства, помага во третман на многу болести и се употребува за целосно обновување на организмот. Но она што е неочекувано и ретко кој го применува, лукот може да се консумира и како бонбона, постапка која е најблаготворна наутро и трае 30 минути.

Редовната консумација на лук го намалува крвниот притисок и зголеменото ниво на маснотии во крвта, со што се намалува ризикот од срцеви заболувања

Откако добро ќе го провртите во устата, чешнето лук треба да се плукне и да се измијат забите. Ако и по миењето на забите се уште го чувствувате вкусот на лукот, изџвакајте едно зрно кафе или лист од магдонос, односно нане.

Како дејствува лукот во устата?

  • Ја чисти крвта
  • Го регулира апетитот
  • Ја чиста кожата
  • Помага во лекување на бронхитис
  • Ја чисти кожата
  • Го контролира апетитот
  • Го зајакнува имунитетот
  • Помага во одржување на здравјето на бубрезите