Зелениот чај го намалува ризикот од дебелина

Треба да се истакне дека катехините, противвоспалителни полифеноли кои се наоѓаат во зелениот чај, поврзано се со антиканцерогена активност и помал ризик од болести на срцето и црниот дроб.

Резултати од лабораторски истражувања спроведени на глувци покажале дека зелениот чај го поттикнува растот на добрите бактерии во цревата, што доведува до низа подогности кои значајно го намалуваат ризикот од прекумерна тежина.

Инаку, претходни истражувања покажале дека негативните промени во микробиомот на цревата се поврзани со дебелината.

Треба да се истакне дека катехините, противвоспалителни полифеноли кои се наоѓаат во зелениот чај, поврзано се со антиканцерогена активност и помал ризик од болести на срцето и црниот дроб.

Зелениот чај допринесува и за поздрава микробна заедница во цревата.

Ова истражување, објавено во списанието Journal of Nutritional Biochemistry покажало дека зелениот чај може да го намали ризикот од прекумерна телесна тежина и воспаленија во цревата. Исто така, воочено било дека зелениот чај ја намалува и инсулинската резистенција.