Жени во теретана: Потете се, но без шминка!

Најбитната работа што треба да ја направите не само пред, туку и после тренинг, е да го исчистите лицето

Повеќето жени пред да заминат во теретана или на кој било друг облик на вежбање, ќе ја отстранат шминката од лицето, но експертите истакнуваат дека оваа постапка (без оглед на претходното отстранување) треба да се повтори уште еднаш непосредно после тренингот.

Отстранување на шминката од лицето пред тренинг е препорачливо за да може да се ослободат порите на лицето и кожата да дише. Но она што е особено битно е да се исчисти лицето по завршувањето со вежбање и тоа пред да ја напуштите теретаната.

Единствениот начин да ги избегнете акните предизвикани од вежбањето е да го исчистите лицето после тренингот. Во идеален случај, веднаш по завршувањето.

Треба да користите длабинско средство за чистење, за да ја отстраните потта од кожата, која може да ги запушила порите.