Жените полудуваат од совети за мајчинството

Секоја петта бремена жена во една британска анкета изјавила дека не се чувствува емоционално подготвена за дете, а особено им пречи што сите постојано им делат совети.

Дури 44 % од жените се изјасните дека околината постојано ги советува. Многу од нив се изненадиле колку е комплицирана бременоста и физички, но и емоционално. Половината се изјасниле дека се под притисокот „да бидат совршени”, а 21 % чувствуваат притисок поради написите во медиумите врзани за ѕвездите кои веднаш по породувањето се враќаат на првобитниот физички изглед. Околу 67 % од бремените жени се чувствуваат поисцрпено одошто очекувале за време на бременоста, 58 % се емоционално почувствителни од порано. Половината имаат поголема потреба за сигурност, а 29 % се збунети откако прочитале многу литература за бременоста каде нашле контрадикторни совети за бременоста и негата на детето.