Жените со постпородилна депресија имаат поголем ризик од срцев удар

Се препоставува дека за ова зголемување на ризикот од кардиоваскуларни болести може да биде одговорен падот на нивото на хормонот естроген и прогестерон по породувањето.

Жените со дијагноза на постпородилна депресија се изложени на поголем ризик од срцев удар, затајување на срцето и мозочен удар, укажува нова американска студија која анализирала подтаоци од 1,8 милиони жени.

Во период од пет години по породувањето, жените кои имале постпородилна депресија, имале 70% поголем ризик од развој на кардиоваскуларни болести, вклучувајќи срцев удар, мозочен удар и затајување на срцето.

Се препоставува дека за ова зголемување на ризикот од кардиоваскуларни болести може да биде одговорен падот на нивото на хормонот естроген и прогестерон по породувањето. Нивото на овие хормони експоненцијално се зголемува за време на бременоста, но се покажало дека падот на нивото на хормоните естроген и прогестерон по породувањето се позиразени кај жените кои имале дијагноза на постпородилна депресија.

Научниците нагласуваат дека претходно неколку  студии укажувале на поврзаноста на депресијата и кардиоваскуларните болести, вклучувајќи и зголемен крвен притисок (хипертензија).