Жртва сте на пролетниот замор? Тогаш задолжително држете се до овие совети

Станува збор за нормален физиолошки процес кој се јавува кај целата популација, но некои го чувствуваат повеќе, додека други успешно ја превенираат оваа појава со низа различни постапки.

Пролетниот замор е чувство на засилен замор, намалување на концентрацијата и лошо расположение, кое се јавува на почетокот на пролетта, во март и април.

Станува збор за нормален физиолошки процес кој се јавува кај целата популација, но некои го чувствуваат повеќе, додека други успешно ја превенираат оваа појава со низа различни постапки. Ова е идеално време, ако веќе не сте физички активни, да излезете и почнете да се занимавате со некоја телесна активност.


Престојувајте на воздух

Телесната активност и престојот на воздух и сонце ќе го поттикне лачењето на хормонот на среќата и синтезата на витаминот Д, што заедно со уште некои други постапки, ќе ви помогне во борбата против овој сезонски проблем.

Телесната активност го забрзува метаболизмот и ја подобрува циркулацијата, поради што лицето се чувствува подобро и поодморно. Помага во регулацијата на телесната маса и ја подобрува човековата општа здравствена состојба (физичка, ментална и социјална).

Истовремено помага во превенцијата на различни хронични незаразни заболувања (дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести и некои малигни болести), и го намалува ризикот од појава на остеопороза. Телесната активност се препорачува на сите и вежбањето може да се прилагоди на сите возрасни групи и здравствени состојби.

Препораките на Светската здравствена организација за нивото на телесната активност е 150 минути телесна активност неделно, или 75 минути активности со посилен интензитет. Некои од активностите кои се препорачуваат на сите се пешачење, пливање и возење велосипед. Пешачењето е едноставно, не бара посебни вештини и знаење, може да го практикуваат лица од сите возрасти и активноста ретко е поврзана со повреди.

ОСТАНАТИ СОВЕТИ ЗА БОРБА ПРОТИВ ПРОЛЕТНИОТ ЗАМОР СЕ:

  • Внимавајте на правилната исхрана
  • Јадете намирници богати со витамин Ц
  • Бирајте намирници богати со железо
  • Најдете време за некоја од активностите на отворено (пешачење, трчање, возење велосипед, возење ролерки, планинарење…)
  • Јадете што повеќе зеленчук
  • Пијте доволно течности
  • Доволно спијте