Знаете ли со кој напиток најдобро се смирува стресот?

Научниците трагале за идеален начин за намалување на стресот ии неговото негативно влијание на организмот, а заклучокот е дека млекото со своите позитивни ефекти најдобро ќе помогнат во борба против вознемиреноста и напнатоста од стресот.

Колку пати по напорниот ден со реченицата “заслужив“ или “токму сега ми треба“ сте си наточиле чаша вино, пиво или некој друг жесток алкохол… верувајќи дека токму тоа ќе го намали стресот и ќе ве опушти пред спиење? Веројатно тоа се случило повеќе од еднаш, но ако се мислеле дека пивото или ракијата ќе го избрише тешкиот ден, сте се прелажале. Вистинска работа која сте требале да направите е да испиете една чаша млеко!

Токму чаша млеко е одличен лек против стресот. Научниците трагале за идеален начин за намалување на стресот ии неговото негативно влијание на организмот, а заклучокот е дека млекото со своите позитивни ефекти најдобро ќе помогнат во борба против вознемиреноста и напнатоста од стресот.

Всушност, заслужни за тоа се фосфолипидите кои се наоѓаат во млекото, а токму тие се вистинскиот лек против нервоза, а не алкохолот.

Секако, и натаму има лица кои тврдат дека возрасните треба да избегнуваат млеко, но научниците не се согласуваат со тоа – според нивните истражувања, консумирањето млеко придонесува за огромната потреба на организмот за баланисраност.

Накратко, тие препорачуваат пред спиење да се испие една чаша топло млеко која го олеснува сонот, а притоа го намалува и стресот, токму како што тоа сме го правеле во детството.