Знаци и симптоми на рак на бубрезите

Повеќето луѓе со рак на бубрег не доживуваат никакви симптоми во раните фази. За жал, симптомите почнуваат да се појавуваат само кога ракот напредува или кога туморите стануваат поголеми. Ако развиете симптоми, може да почувствувате крв во урината, болки во долниот дел на грбот и необјаснето губење на тежината. 

Вашите бубрези ги отстрануваат отпадните производи од вашата крв и ги исфрлаат токсините од вашето тело преку урината. Овие внатрешни органи, исто така, ги контролираат електролитите на вашето тело и испраќаат сигнали до вашата коскена срцевина за создавање на црвени крвни зрнца. Кога клетките во вашиот бубрег растат неконтролирано, може да се појави рак на бубрезите.

Ракот на бубрегот е редок и сочинува околу 2% од сите видови на рак во САД. Повеќето луѓе со рак на бубрег не доживуваат никакви симптоми во раните фази. За жал, симптомите почнуваат да се појавуваат само кога ракот напредува или кога туморите стануваат поголеми. Ако развиете симптоми, може да почувствувате крв во урината, болки во долниот дел на грбот и необјаснето губење на тежината.

Вообичаени симптоми
Многу луѓе со рак на бубрег не покажуваат знаци. во раните фази. Всушност, ракот на бубрезите често се наоѓа случајно за време на рутински физички или визуелен преглед, како што е рендген или МРИ.

Постојат три главни типа на рак на бубрезите: карцином на бубрежни клетки, карцином на преодни клетки и тумори на Вилмс. Како што расте вашиот рак, може да ги почувствувате следните симптоми кои се заеднички за сите три типа на рак на бубрег:

Крв во урината
Болка во долниот дел на грбот која не е предизвикана од повреда
Грутка во долниот дел на грбот или на страната на стомакот
Губење на апетит
Необјаснето губење на тежината
Треска
Анемија

Симптоми на карцином на бубрежни клетки
Карциномот на бубрежните клетки, исто така познат како бубрежен аденокарцином или хипернефром, е најчестиот вид на рак на бубрезите. Овој тип сочинува околу 85% од сите случаи на рак на бубрезите. Луѓето назначени како машки пол при раѓање имаат поголема веројатност да имаат карцином на бубрежни клетки отколку назначените жени, но се чини дека нема конкретна причина за оваа разлика.

Овој тип на рак на бубрезите се формира во главниот дел од вашите бубрези. Во раните фази, масата на ракот (туморот) е мала и не секогаш предизвикува симптоми. Околу 25% од луѓето со бубрежно клеточен карцином воопшто не доживуваат никакви симптоми.

Ако навистина развиете симптоми, може да забележите крв во урината, грутка во долниот дел на грбот или на страна или болка во долниот дел на грбот. Сепак, сите овие симптоми заедно се случуваат само кај околу 10% од луѓето со бубрежно клеточен карцином.

Симптоми на преоден клеточен карцином
Карцином на преодни клетки сочинува околу 7% од сите карциноми на бубрезите. Овој тип на рак не започнува во главниот дел на вашиот бубрег. Наместо тоа, преодниот клеточен карцином започнува во бубрежната карлица, горниот дел од уретерот. Вашиот уретер е цевката што го поврзува вашиот бубрег со вашиот мочен меур. Ракот може да остане во бубрежната карлица или да се прошири на бубрезите или мочниот меур додека штетните клетки продолжуваат да растат.

Клетките што го обложуваат вашиот уретер се нарекуваат преодни клетки бидејќи имаат карактеристики на клетки кои се наоѓаат во бубрезите и мочниот меур и можат да ја променат формата и да се истегнуваат. Карциноми на преодни клетки се наоѓаат и кај околу 4% од луѓето со рак на мочниот меур.

Веројатно нема да имате симптоми кога вашиот преоден клеточен карцином е во рана фаза. Како што расте вашиот рак, симптомите може да ги вклучуваат вообичаените симптоми на рак на бубрезите заедно со екстремен замор и болно или често мокрење.

Симптоми на тумор на Вилмс
Вилмсовиот тумор, исто така наречен нефробластом, е рак на бубрезите што се јавува кај деца, обично на возраст од 3-5 години. Туморите може да се развијат во еден или двата бубрези. Оваа состојба е најчестиот педијатриски карцином на бубрези и абдомен и е четврти најчест тип од било кој педијатриски (детски) карцином.

Децата со тумор на Вилмс обично не доживуваат симптоми додека ракот не метастазира (шири). Ова објаснува зошто отечен или голем стомак обично е првиот симптом што го забележува старателот. Абдоминалната болка, која се јавува кај 30-40% од децата со тумори на Вилмс, е најчест симптом.

Некои други симптоми од овој тип вклучуваат висок крвен притисок и гадење. Околу 25% од децата со тумор на Вилмс имаат висок крвен притисок. За среќа, во многу случаи, отстранувањето на туморот го намалува високиот крвен притисок.

Кога да контактирате со давател на здравствена заштита
Ракот на бубрегот обично се наоѓа за време на рутинска посета на вашиот давател на здравствена заштита. Меѓутоа, ако забележите некој од главните симптоми како што се крв во урината, грутка или болка во пределот на бубрезите или нагло губење на тежината, посетете го вашиот лекар што е можно поскоро.

Ако вашиот давател на здравствена заштита се сомнева дека може да имате рак на бубрег, тие може да ве упатат кај уролог (доктор кој е специјализиран за уринарниот тракт) или онколог (доктор кој е специјализиран за дијагноза и третман на рак). Овие специјалисти можат да нарачаат тестови за да ја потврдат дијагнозата и да го водат вашиот план за лекување.

Ракот на бубрегот е редок карцином кој не предизвикува симптоми во раните фази. За жал, повеќето луѓе дури и не знаат дека ја имаат оваа состојба, освен ако давателот на здравствена заштита случајно не ја најде по рутинска посета на лекар.

Постојат три главни типа на рак на бубрезите: карцином на бубрежни клетки, карцином на преодни клетки и тумор на Вилмс. Тие споделуваат многу заеднички симптоми, како што се крв во урината, болка или грутка во долниот дел на грбот, необјаснето губење на тежината, губење на апетит и анемија. Ако ги имате овие симптоми или можеби сте изложени на ризик од рак на бубрег, важно е веднаш да го посетите вашиот лекар за рано да ја откриете состојбата и да започнете со лекување.