Зошто би требалo да се одбегнуваат газирани пијалаци ако сакате да ослабете?

Испитувањето покажало дека овие напитоци предизвикуваат зголемување на нивоата на грелин

Едно истражување покажало дека газираната вода и воопшто газираните пијалаци го зголемуваат апетитот и со самото тоа може да влијаат на зголемувањето на телесната тежина.

За да ја проверат претпоставката дека пијалаците со додаток на јаглен диоксид го отвораат апетитот, научниците спровеле истражување над животни, како и на 20 доброволци. Испитувањето покажало дека овие напитоци предизвикуваат зголемување на нивоата на грелинхормон кој го стимулира апетитот.

Имено, кај животните и луѓето кои наутро пиеле газирана вода нивоата на грелин биле шест пати повисоки во споредба со останатите испитаници кои пиеле негазирана вода, што резултирало со зголемување на нивната телесна тежина.