Зошто е важно да се алкализира телото?

Лекарите велат дека сите болести кај човекот се поврзани со балансот на киселоста и базноста во телото. Уште во 1932 година, германскиот биохемичар Ото Варбург добил Нобелова награда за научен извештај за односот на ракот и киселоста на телото, според кој, клетките на ракот во кисела средина опстојуваат, додека во алкална нема шанси да преживеат.

Телото сами може да го алкализираме со внес на здрави намирници.

Научниците сметаат дека алкалните намирници се во состојба да ги уништат сите вируси и тоа во рок од три часа. Модерното темпо на живот и постојаниот пад на квалитет (природност) на храната, за многу луѓе значи значајно поместување на рамнотежата на кисело-базната средина внатре во телото. Со тек на времето, телото се закиселува само, а тоа се нарекува стареење.

Прв знак на закиселување на организмот е забрзан и зачестен замор, се почести болести како што се настинки, хронични болести, грип… Рамнотежата на киселоста и базноста во телото, може лесно да се провери преку плунка или урина. Но, на индексот на киселост на организмот влијаат повеќе фактори, и тој варира, па затоа вистинска слика може да се добие дури по неколку потворени мерења.

Доколку Ph на урината е под 7, тоа е знак за кисел организам, додека таа вредност е над 7,5, тоа значи дека телото е алкално.

Здрава личност треба да внесува 50% алкални намирници – 50% кисели намирници, додека кај болно лице процентот е 80% алкални – 20% кисели  намирници.

Но, органзимот не го закиселуваат сите “кисели“ намирници, така на пример лимонот кој всушност е базна намирница, додека месото, јајцата, рибата се кисели намирници.

ОВА Е СПИСОК НА АЛКАЛНИ НАМИРНИЦИ

 • Свежи/сушени кајсии
 • Свежи/сушени јаболки
 • Банана
 • Грозје/сок од грозје
 • Свежи/суви сливи
 • Цреши
 • Сок од лимон
 • Сок од портокал
 • Праски
 • Лубеница
 • Диња
 • Смоква/сува смоква
 • Рибизла
 • Брусница
 • Јагоди
 • Бобинки
 • Зелка
 • Карфиол
 • Целер
 • Свежа крставица
 • Грашок
 • Свеж домат
 • Свежо цвекло
 • Морков
 • Грав
 • Јачмен
 • Овес
 • Кромид
 • Лук
 • Магдонос