Зошто е важно да се јаде коренест зеленчук

За подобро да се искористат благодатите од овој зеленчук, треба правилно и да се подготват.

Меѓу есенските плодови се наоѓаат и многу коренести зеленчуци. Овој зеленчук, поради пријатниот вкус, бројните корисни нутриенти и лековитост, неопходно е да се вброи во редовната исхрана.


Лековити својства на коренестиот зеленчук. Секој вид зеленчук има своја специфичност, но на сите им е заедничко:

 • Јакнење на имунитетот
 • Делуваат противоспалително
 • Поволно делуваат на органите за варење (особено на работата на цревата)
 • Го подобруваат метаболизмот
 • Помагаат во чистењето на организмот од токсини
 • Ја намалуваат опасноста од хронични и малигни болести

Сите видови коренест зеленчук содржат:

 • Јаглехидрати
 • Прехрамбени влакна
 • Витамини (најмногу Ц, Д, Е, К и Б комплекс)
 • Минерали
 • Заштитни супстанци (алколоиди, етерични масла, каротеноиди)
 • Многу малку протеини и маснотии

Многу од овие состојки спречуваат штетно делување на слободните радикали, па бидејќи го успоруваат процесот на стареење, спречуваат и појава на дегенеративни болести.

Во коренест зеленчук спаѓаат: целер, цвекло, морков, пашканат, репка, магдонос, ротквица.

Како да го користите овој зеленчук

За подобро да се искористат благодатите од овој зеленчук, треба правилно и да се подготват. Младите листови од овој зеленчук може да се користат за јадење, а оние од целерот, морковот и магдоносот се добри како зачин. Коренот не се лупи бидејќи изобилува со корисни материи. Само убаво се мие. Секогаш додадете малку маснотија за каротеноидите да се растопат и на телото да му бидат попристапни.