Зошто мажите не сакаат врска?

Постојат три причини зошто голем број мажи не сакаат емотивна врска.

Психолошките игри не можат да бидат замена за вистинска љубов. Освен тоа, честопати се поистоветуваат стабилноста и здодевноста во врската, односно нестабилноста и забавата. Затоа често сигурен партнер кој нуди стабилен однос, погрешно се смета за здодевен. Сите кои бараат разонода и возбуда во љубовната врска многу грешат, бидејќи интересен е животот, а не само врската.

Првата причина е таа дека не веруваат во постоење на траен складен однос. Често како деца гледале како мама и тато се караат и заклучиле дека заедничкиот живот е полн со недоразбирања и со измами.

Втората причина е одбивањето емотивно да пораснат и да созреат. Некои луѓе ниту во триесеттите ниту во четириесетите не сакаат да пораснат, бидејќи мислат дека животот ќе им биде пресериозен и напорен и остануваат вечни момчиња. А врзувањето за некого и имањето деца, дефинитивно е знак дека пораснале.

Третата причина е преценување на сексот. На жените се гледа како на сексуален објект кој постојано мора да предизивикува страст и желба за секс. Меѓутоа, доколку сексуалноста не е проследена со емотивно врзување страста не трае долго. Поради тоа, мажот се врти кон една, друга, трета, четврта жена и така до бескрај.