ЗОШТО СЕ ПРЕЈАДУВАТЕ? Експертите ја откриле вистинската причина

Протеините се одлични. Нашето тело е составено од протеини, а ако спортувате, веќе знаете дека внесот на доволно протеини е важен за градење на мускулите. Но, што ако не вежбате, туку само сакате да избегнете прејадување? Протеините се важни и за вас.

Нова студија обрнала внимание на недостаток на протеини како потенцијален поттикнувач на прејадувањето. Овие наоди даваат дополнителна поддршка на постоечкиот концепт наречен „хипотеза за влијанието на протеините“. Тоа е идеја дека ќе јадеме додека не добиеме доволно протеини, па ако нашата исхрана се состои од ниско-протеинска храна, на крајот може да изедеме многу храна, а со тоа и многу калории, само за да се заситиме со протеини. Понекогаш луѓето тоа го нарекуваат „протеински глад“.

Зошто се важни протеините?

На нашето тело не му се потребни протеини само за да изгради ново мускулно ткиво. Потребни ни се протеини и за лекување и поправка на штетата. Нашите тела постојано ги разградуваат ткивата и ги обновуваат, а протеините ни се потребни и за оваа задача.

Протеинот е и градежен материјал за ензимите, кои прават сè, од варење на храната до детоксикација на хемикалиите во нашиот црн дроб до помагање на згрутчувањето на крвта. Многу хормони се направени од протеини; рецепторите кои примаат хормонални пораки исто така се изградени од протеини.

Значи, потребно ни е постојано снабдување со протеини само за да функционира нашето тело. А ако вежбаме – што е важно за здраво тело – ни требаат протеини. Без доволно протеини, ние всушност можеме да ја изгубиме мускулната маса со текот на времето. Губењето на мускулите е една од опасностите од стареењето, но можеме да ја смениме со вежби за сила и, да, со доволна количина на протеини.

Ако хипотезата за влијанието на протеините е точна, ни требаат протеини и за да спречиме прејадување.