Зошто со годините потешко се намалуваат килограмите?

Како доаѓаат годините, така секој од нас чувствува и забележува промени на телото. Четири часа сон веќе не се доволни како некогаш, заморот побрзо се забележува на очите, а и килограмите се повеќе и повеќе се “лепат“.

Иако многумина на ова прашање би одговориле со едноставен збор – исхрана, всушност клучот е во нешто сосема друго.

Како доаѓаат годините, така секој од нас чувствува и забележува промени на телото. Четири часа сон веќе не се доволни како некогаш, заморот побрзо се забележува на очите, а и килограмите се повеќе и повеќе се “лепат“.

Дали навистина со годините е потешко да се намалат вишокот килограми?

Да, но тоа нема никаква врска со исхраната. Имено, постојат неколку причини поради кои со годините полесно се дебелееме, а најважниот од нив е губењето на мсукулна маса.

Мускулната маса ја одредува брзината на метаболизмот, што значи – кога мускулната маса е поголема, согоруваме повеќе калории. Масата почнува да се намалува околу 30. години, а процесот на намалување најбрзо се движи до 40. Затоа, тоа е совршено време кога треба да се превземе нешто, да мускулите во целост не пропаднат.

Покрај намалувањето на мускулната маса, виновник за потешкото намалување на килограмите и дебелеењето се и хормоналните промени, но и недоволната количина на сон.