Зошто треба да јадете цвекло?

Цвеклото е богато со нитрати, а истражувањата покажуваат дека тие го подобруваат здравјето на кардиоваскуларниот систем на неколку начини.

Цвеклото е нискокалорично и богато со фитонутриенти, здрави соединенија произведени од растенијата. Цвеклото е богато со нитрати, а истражувањата покажуваат дека тие го подобруваат здравјето на кардиоваскуларниот систем на неколку начини. Исто така, некои истражувања покажуваат дека сокот од цвекло може да го намали крвниот притисок и да го зголеми протокот на крв.

Цвеклото исто така содржи антиоксиданти, соединенија во храната кои помагаат во поправка на ДНК и одржување на доброто здравје на клетките, а има и антиинфламаторни својства, намалувајќи го ризикот од многу хронични болести. Поради ова, цвеклото е сè попопуларно како нутриционистички пристап во лекувањето на кардиоваскуларни болести и рак.

Треба да се спомене дека цвеклото има малку маснотии и многу влакна. Според американското Министерство за земјоделство, половина чаша варено цвекло содржи 0,15 грама масти и 1,7 грама влакна. Богато е со витамини Ц, А и К, кои придонесуваат за добро здравје на коските, заедно со неколку други витамини Б, кои можат да штитат од деменција и губење на помнењето со подобрување на протокот на крв во мозокот.

Исто така, цвеклото содржи високо ниво на фолати (витамин Б9), важен за здрав раст на клетките и формирање на црвени крвни зрнца. Половина шолја варено цвекло содржи 68 микрограми фолна киселина, што обезбедува 17% од дневните потреби.

Извор: HealthDay