15 знаци да препознаете психопат и потенцијален убиец

Психопатите можат да бидат насекаде. Овие 15 знаци можат да ви помогнат да ги препознаете. И најинтелигентните луѓе тешко можат да препознаат психопати, затоа што тие лесно стекнуваат пријателства, лесно манипулираат со другите и на краток рок се одлични за дружба. Меѓутоа, истражете добро со кого се дружите и кој е во вашето опкружување. Обратете внимание и како психопатите се однесуваат со оние од кои немаат никаков бенефит.

Психопатите можат да бидат насекаде. Овие 15 знаци можат да ви помогнат да ги препознаете. Иако и најинтелигентните луѓе тешко можат да препознаат психопати, затоа што тие лесно стекнуваат пријателства, лесно манипулираат со другите и на краток рок се одлични за дружба. Меѓутоа, истражете добро со кого се дружите и кој е во вашето опкружување. Обратете внимание и како психопатите се однесуваат со оние од кои немаат никаков бенефит.

Психологијата допрва треба да спроведе сериозни научни истражувања за тоа кој и колку од населението се однесува на овој начин. Некои студии велат дека само 1% од населението ја има оваа психолошка состојба, додека други велат дека овој процент се искачува до 10% од општата популација. Статистиката вели дека 50-75% од затворениците имаат асоцијално однесување или одредено ниво на психопатија.

1.Пред се, внимавајте на слатките муабети и површниот шарм. Психопатите постојано носат „маска“ со себе за да ве задоволат и да ви биде удобно. Психопатите се добри во стекнувањето на довербата на своите „жртви“.
2.Гледате дека имаат голема самодоверба. Психопатите често веруваат дека се попаметни од другите и покорисни отколку што всушност се.
3.Имаат огромна потреба од стимулација. Мирот, тишината и едноставноста не се карактеристични за психопатите. Постојано им треба стимулација, активност и забава.
Внимавајте, тие се патолошки лажговци. Психопатите постојано кажуваат кратки лаги, мали бели лаги, но и огромни приказ со цел да придобијат или да имаат некаква корист.


4.Вие судете дали можете да ве манипулираат. Психопатите се добри во манипулирањето со луѓето и имаат способност да ги натераат луѓето да прават работи што вообичаено не би ги направиле. Тие користат вино и сила како методи на манипулација. Тие често можат да направат да се чувствувате виновни или да чувствувате дека ви помагаат, иако во реалноста нема причина да верувате во тоа.
5.Чувство за вина. На скоро сите од нив им недостасува  чувство за вина. Ова е најјасниот симбол на психопатите. Бидете внимателни, тие можат да покажат лажно чувство на вина за да манипулираат со луѓето. На пример, тие можат да покажат чувства на вина кон својата „жртва“ за да ја натераат жртвата да ја сожали и да ја утеши.
6.Нема емоции за љубов или тага. Тие демонстрираат атипични емоционални реакции за време на смрт, повреда или настани кои би предизвикале длабоки негативни чувства кај нормалните луѓе. Истражувањата покажуваат дека, за разлика од аутистите, психопатите немаат длабоки чувства.


7.Немаат сочувство. Истражувањата покажуваат дека иако на психопатите им недостасува емпатија, тие сепак се добри во препознавањето на емпатијата кај другите луѓе. Тие немаат емпатија или способност да ја „вклучат“ и „исклучат“ својата емпатија. Научниците велат дека се способни за т.н когнитивна емпатија (способност за читање и разбирање на чувствата на другите луѓе) и имаат намален ефект на емпатија, односно намалена способност да се чувствуваат нивните емоции.
8.Начинот на живот може да ги изневери и психопатите. Тие често се паразити, односно сакаат да живеат на грбот на другите луѓе. Тие ги користат луѓето, дури и најблиските, за да добијат моќ и ресурси. Тие препознаваат преку кој начин луѓето можат да го добијат и лесно се вклучуваат во животите на тие луѓе.
9.Внимавајте на нивното однесување. Лошата самоконтрола, сексуалниот промискуитет и проблемите веќе во детството се знаци кои можат да доведат до тоа да станете психопат.

КАКО ОМРАЗАТА ВЛИЈАЕ ВРЗ ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО


10.Разговарајте со нив за нивните цели. Психопатите често си поставуваат нереални долгорочни цели. Од нив често ќе слушнете за нивните огромни планови, за кои знаете дека се недостижни. Тие или не си поставуваат цели или си поставуваат крајно нереални цели кои не можат да ги исполнат со својот капацитет.
11.Тие се импулсивни и неодговорни. Овие две особини лесно го издаваат психопатското однесување.
12.Не прифаќајте одговорност. Психопатите никому не признаваат дека згрешиле, ниту пак дозволуваат некој да им укаже дека грешат или да им суди. Истражувањата покажуваат дека можат да признаат грешки, но само за да избегнат поголем проблем или да избегнат соочување со последиците, односно да изнудат сочувство. Многу често, ако ги обвинувате, тие ќе ја свртат вината на вас или ќе се обидат да се преправаат дека вината е неправедна или неразумна. Тој што обвинува веднаш ќе почне да се прашува дали навистина претерува.


13.Истражете ги нивните љубовни и брачни односи. Ако сакате добро да препознаете психопат, треба да имате информации за нивните љубовни и брачни односи. Честопати имате кратки бракови или врски. За евентуалниот распад на бракот секогаш ги обвинуваат сопружниците, а никој не може да каже дека и тие имале улога во распадот на бракот.
14.Истражете дали биле дел од малолетничката деликвенција. Психопатите имаат тенденција да бидат деликвенти кога се млади. Ова може да го вклучи фактот дека имате тенденција да бидете агресивни кон другите деца.

15.Психопатите не се способни за љубов. Но, тоа не ги спречува да вклучат доверливи луѓе во лажни романтични врски кои имаат катастрофални последици.

Забележете ги раните црвени знамиња на психопат за да избегнете сериозна штета што неизбежно ќе ја донесе на вас и на вашиот живот. Ниту еден од знаците на списокот подолу не може да стои сам по себе, но заедно тие даваат целосна слика што служи како предупредување што треба да го послушате.

Црвени знамиња

Тој или таа е неверојатно шармантен, токму на начинот на кој ВАС го сметате за шармантен. Ви треба некој самоуверен, дружељубив и топол? Психопатот може да го направи тоа. Ви треба некој чувствителен и малку лут, но со златно срце? Тој исто така може да го направи тоа. Овој шарм предизвикува вие – неговата цел – да паднете под неговата магија додека тој интензивно се фокусира на вас. Неговиот фокус е многу пријатен за умот и сетилата и ги оневозможува вашите лични граници, вашите цревни инстинкти и вашето самозаштитно однесување (токму кога ви се најпотребни). Тоа предизвикува час сличен на транс – пријатна, опуштена и фокусирана состојба на умот што ве остава отворени за сугестии. Ќе најдете дека сакате повторно и повторно да бидете во фокусот на неговиот моќен шарм. Овој натчовечки шарм често е едно од првите и ЕДИНСТВЕНИ рани црвени знамиња на психопат, и токму тоа го отежнува заминувањето. Овој шарм произлегува од способноста на психопатот да биде целосно присутен додека тие се фокусираат на вас додека откриваат што ве тера да штиклирате, какви ласкања копнеете да слушнете и кои копчиња да ги притиснете. Ќе се чувствувате како вие двајца да сте единствените работи во универзумот и дека конечно сте нашле некој кој ве цени и разбира и ги гледа добрите особини во вас кои другите премногу често ги занемаруваат.

Тој или таа е многу пријатен; тој може да има однесување да биде без анксиозност и без никаква социјална непријатност. Апсолутно удобно во сопствената кожа. Неговата леснотија ве олеснува – се чувствувате удобно со него, како двајцата да се познавате одсекогаш. Тој не мора да го привлекува вниманието или животот на забавата, но тој е многу социјално квалификуван. Може да се појави како скромен и меко говорен, додека сè уште одржува посебна аура на доверба и присуство. Посебно внимавајте на некој што зрачи со црно-кожна цврстина и детска невиност во исто време.

Тој или таа е блескав, нежен зборувач. Никогаш нема да снема забавни анегдоти и може да направи најприземните теми да изгледаат интересни и забавни. Поголемиот дел од зборувањето најчесто го прави.Целта на ова е да ве опушти и да ви биде удобно со него.


Тој или таа брзо ќе открие лични детали и приказни за неговото минато и неговиот живот. Ова ќе создаде лажно чувство на интимност што ќе ве натера да возвраќате со детали за сопствениот живот, па се чини дека вие двајца се зближувате. На крајот на краиштата, и двајцата сте споделиле лични работи; и двајцата сте ризикувале да се осудите и да се отфрлите со тоа што сте ранливи, но сепак сте се поддржувале и прифатиле еден со друг…

Тој или таа е забавен и забавен да се биде со него. Разиграна. Никогаш не сте се забавувале толку многу со никого. Правите работи што никогаш претходно не сте ги правеле, само мали авантури кои ве оддалечуваат од секојдневието и сфаќате колку животот ви станал мал и здодевен и колку светот изгледал застоен. Се вративте во живот, а не ни знаевте дека треба. Или можеби сте го знаеле тоа, а сега доаѓа совршената личност која ќе ви помогне да го направите тоа!

Тој или таа тврди дека е среќна, лесна личност и сигурно изгледа како таква. Можеби ќе ви каже дека ништо не го навредува. Бидејќи психопатот нема грижа на совест, веројатно е вистина, но вие ќе го видите тоа на поинаков начин и едноставно ќе бидете среќни што не сте завршиле со уште еден невротичен партнер оптоварен со полн со емоционален багаж.


Тој или таа е многу активна личност која секогаш е во движење. Нему му треба многу стимулација и не може да поднесе досада, па не поднесува да биде сам или да седи мирно.

На психопат му е лесно досадно, но ретко му е е досадно.

Се чувствувате многу посебно во негово присуство и чувствувате дека тој е многу посебен, фасцинантен и единствен, а не како некој што сте го познавале претходно.
Забележувате дека многу брзо се заљубувате во него, на начин што претходно не сте го доживеале. Ќе го припишете ова на неговата посебност и посебноста на врската за која верувате дека се формира.

Тој те гледа на начин на кој никој досега не го видел; тој го држи погледот кон вас и ви го посветува своето целосно внимание. Се чувствува ласкаво и заводливо. Никогаш досега не сте се чувствувале толку убаво, згодно или секси. Се чувствувате многу добро за себе во негово присуство. Вашите несигурности за вашата привлечност и допадливост исчезнуваат како никогаш да не постоеле.
Станавте интензивно физички привлечени кон него или неа, повеќе отколку што некогаш сте почувствувале со некој друг или дури сте знаеле дека е можно.
Ако се сретнете на некој вид групна средина, како што е час по танц, тој ќе ви го даде најголемиот дел од своето време и внимание. Ќе се чувствувате како двајцата да сте единствените во собата.

Тој или таа ве опсипува со внимание и наклонетост. Ќе одите на чести романтични состаноци и ќе поминувате многу време заедно. Ќе добивате многу телефонски повици, е-пошта и текстуални пораки. Тој ќе биде љубезен, внимателен и комплементарен. Можеби за прв пат во животот се чувствувате вистински „ценет“ од некого. Сето тоа е позитивно засилување цело време во оваа рана фаза. Во овој момент нема да се чувствувате на ниту еден начин запоставени. Тој секогаш има или одвојува време за вас. Иако работите изгледаат невообичаено интензивни, тоа само ќе ве убеди дека ова е најдобрата врска што сте ја имале и дека тој е вашиот совршен партнер. Оваа фаза е позната како љубовно бомбардирање. Манипулаторот ќе ве засити на што повеќе начини со љубов и обожавање, за да немате момент да излезете на воздух. Ќе има многу вербални изјави за благодарност и нивните чувства за вас и за сите ваши прекрасни квалитети, како и зачуденост од сите заеднички работи или од тоа колку сте среќни што сте се нашле. Ќе верувате дека тоа е најдоброто нешто што ви се случило, па нема ни да се посомневате дека ве играат.

Тој многу брзо ги открива своите „вистински“ чувства кон вас, велејќи ви дека ве сака и никогаш претходно не доживеал таква љубов и привлечност или дека никогаш не помислил дека повторно ќе се заљуби. И ете, токму така се чувствувате! Вашите денови на невозвратена љубов конечно завршија. Врската ќе се чувствува…магично. Конечно доживувате што значи да ја најдовте вашата сродна душа, дури и ако не верувавте дека постојат сродни души. Манипулаторот може дури и да ви каже дека верува дека сте „сродни души“ или да каже „да не е ова магија? или да ви каже дека „мора да сте се познавале во минатиот живот“. Ќе почувствувате дека никогаш порано не сте ни знаеле што е љубов. Можеби го познавате само еден месец, но сигурни сте дека ќе бидете заедно засекогаш. Да верувате дека некој е вашата сродна душа е, за жал, едно од најголемите црвени знамиња на психопат. Бидејќи тие можат совршено да ги пресликаат вашите потреби и желби, тие можат да создадат личност (или маска) на вашиот совршен партнер, но сето тоа е илузија.

Да верувате дека некој е вашата сродна душа е, за жал, едно од најголемите црвени знамиња на психопат.

Ако сте стигнале до тука, постои голема шанса психопатот веќе да ја создаде силната врска (психопатската врска) што е неопходна основа за манипулацијата и злоупотребата што следи. Единственото нешто што може да го спречи е свесноста за можноста вашата сродна душа да не биде онаква каква што мислите дека е, а оваа свест може да ви помогне да ги задржите вашите способности за јасно гледање и критичко размислување.

Иако се чини дека психопатот е заљубен во вас и вие го доживувате најромантичниот период од вашиот живот, тоа воопшто не е така. Психопатите не се способни да чувствуваат љубов, а единственото нешто за што ве сакаат е самозадоволување.

Па, како можеш да ја кажеш разликата? Изгледа како љубовната приказна по која копнеете цел живот, а всушност е многу подобра од се што сте замислиле. Веројатно нема да можете да ја разликувате, освен ако не сте го доживеале претходно. На крајот на краиштата, зошто би помислиле да преиспитате нешто толку прекрасно? Никогаш не би ви паднало на памет да го направите тоа, додека не станете свесни за можноста дека можеби сè не е како што изгледа. Тоа е она што го правите во моментов – развивајќи ја таа свест.

Следете ја полека секоја нова врска, особено интензивна. Контролирајте го темпото, за разлика од тоа да дозволите другиот да го контролира. Знајте што сакате од врската за да не бидете несвесно вовлечени да следите туѓа агенда (ова ќе ви помогне многу повеќе во подоцнежните фази). Бидете внимателни кон некој кој брзо станува сериозен. Како може некој длабоко да те сака и да знае дека сака да биде со тебе засекогаш ако едвај те познава? Тоа е често знак на површност, што е во директна спротивност од она што може да изгледа. Нема брзање. Времето е единственото нешто што ќе го открие вистинскиот карактер на една личност. Времето е ваш пријател.

Развијте јасни граници и бранете ги. Бидете свесни за личност која може да ве натера да ги игнорирате тие граници, дури и ако мислите дека вие сте тој што го прави тоа. Границите не ве изолираат од другите – тие ве штитат само од манипулативни луѓе кои не ве почитуваат или не го имаат вашиот најдобар интерес во срцето (во најмала рака). Го пуштаат доброто додека го чуваат лошото надвор. Ако немате граници, ве молиме не започнувајте нови врски додека не го направите тоа. Границите ве штитат вас и сето она што го цените. За да ги развиете вашите граници, прочитајте добра книга на оваа тема. Напишав една специјално за нас.