8 билки кои можат да го подобрат здравјето на тироидната жлезда

Тироидната жлезда е ендокрина жлезда која го контролира производството на тироидните хормони. Кога ќе се развијат неправилности во тироидната жлезда, тоа може да предизвика хормонска нерамнотежа што може да влијае на телото.

Тироидната жлезда е мала ендокрина жлезда која ослободува хормони важни за функционирањето на телото. Без третман, нарушувањата на тироидната жлезда можат сериозно да влијаат на квалитетот на животот на една личност.

Ниту една билка не може да ги замени тироидните хормони, но некои може да ја поддржат функцијата и здравјето на тироидната жлезда.

Тироидната жлезда е ендокрина жлезда која го контролира производството на тироидните хормони. Кога ќе се развијат неправилности во тироидната жлезда, тоа може да предизвика хормонска нерамнотежа што може да влијае на телото.

Состојбите на тироидната жлезда влијаат на околу 200 милиони луѓе  ширум светот. Оваа статија разгледува осум билки кои можат да ја поддржат тироидната жлезда.

Што е тироидната жлезда?
Тироидната жлезда е ендокрина жлезда која се наоѓа во вратот. Тој произведува хормони кои влијаат на функцијата и метаболизмот на сите црвени крвни зрнца кои содржат јадро.

Тироидната жлезда произведува хормони одговорни за регулирање на функциите на телото. Сепак, состојбите на тироидната жлезда се една од најчестите форми на ендокрини нарушувања на глобално ниво.

Нарушувањата на тироидната жлезда може да предизвикаат проблеми  во врска со:

регулација на температурата
крвен притисок
плодноста
метаболизмот
ментално здравје

Може да се развијат многу различни состојби на тироидната жлезда, вклучувајќи:

хипертироидизам, каде што секрецијата на тироидните хормони е превисока
хипотироидизам, каде што секрецијата на тироидните хормони е премногу ниска
гушавост, поради зголемување на тироидната жлезда
рак на тироидната жлезда

Билки за здравје на тироидната жлезда
Вклучувањето на одредени билки во исхраната на една личност може да помогне во поддршката на функцијата на тироидната жлезда.

Билките кои можат да го подобрат здравјето на тироидната жлезда го вклучуваат следново:

Ашваганда

Ашваганда, или Withania somnifera, е билка која може да понуди различни придобивки. Билката има својства доверлив извор кои се:

антиинфламаторно
невропротективен
адаптогени
хематопоетски, што значи дека може да ја поддржи функцијата на матичните клетки
поттикнување на спиење
анти-анксиозност
Истражувањето од 2019 година покажува дека користењето метанолен екстракт, како што е ашваганда, ја поддржува функцијата на тироидната жлезда со намалување на оксидативниот стрес и подобрување на тироидните хормони. Сепак, потенцијалните несакани ефекти може да вклучуваат вознемирен стомак, дијареа и поспаност.

Ѓумбир


Ѓумбирот е вообичаен зачин, но коренот се класифицира како тревка. Ѓумбирот има многу здравствени придобивки, вклучувајќи антиинфламаторни, антиоксидантни и антибактериски својства.

Употребата на додатоци од ѓумбир може да им користи на луѓето кои се соочуваат со хипотироидизам, каде што тироидната жлезда не произведува доволно хормони. Билката исто така може да ја намали тежината и да ги регулира липидите и хормонските профили.

Ако поединците земаат поголеми дози, ѓумбирот може да има потенцијални несакани ефекти, вклучувајќи иритација на устата и грлото, дигестивни непријатности, горушица и дијареа.

Лекарите и здравствените работници сè уште не знаат доволно за ѓумбирот во терапевтски дози. Поради ова, бремените лица и оние кои дојат треба да избегнуваат додатоци од ѓумбир и да разговараат за каква било наменета употреба со својот лекар.

Атриплекс халимус

Традиционалната алжирска медицина најчесто  ја користи билката Атриплекс халимус за справување со нарушувања на тироидната жлезда.

Истражувањата сугерираат дека билката има корист за хиперактивни и недоволно активни тироиди и е ефикасна во лекувањето на тироидните цисти поради нејзината фитохемиска содржина.

Сепак, во моментов има малку истражувања во оваа област, така што опасностите и несаканите ефекти се непознати.

Црн ким

Црниот ким, или Nigella sativa, е уште една билка што ја користи традиционалната алжирска медицина за лекување на состојби на тироидната жлезда. Содржи фитохемикалии и биолошки компоненти кои поддржуваат различни функции во телото, вклучувајќи:

алкалоиди
кумарините
флавоноиди
феноли

Студија од 2016 година, која го разгледува ефектот на црниот ким врз тироидитисот на Хашимото, состојба која постепено ја уништува тироидната жлезда, покажува дека црниот ким генерално може да го подобри статусот на тироидната жлезда, како и кај луѓето со оваа специфична состојба.

Црниот ким е веројатно безбеден кога се зема во мали дози за кратко време. Сепак, некои луѓе пријавуваат алергиски осип на кожата, а оние кои земаат лекови за разредување на крвта треба целосно да избегнуваат црн ким.

Bunium incrassatum

Bunium incrassatum е лековита билка која може да им користи на оние со различни состојби на тироидната жлезда. На пример, една студија од 2022 година на стаорци покажа дека билката може да помогне во поправка на оштетеното ткиво на тироидната жлезда поради хиперактивна и недоволна тироидна жлезда.

Понатамошните студии ќе ги потврдат придобивките кај луѓето, но билката има антиоксидантни својства и содржи фитохемикалии кои можат да ги заштитат клетките.

Без соодветна подготовка, оваа билка може да предизвика гастроинтестинални заболувања.

Saussurea costus

Saussurea costus е форма на трн што луѓето во Саудиска Арабија интензивно ја користат  иако исто така игра поопшта улога во традиционалната медицина. Билката има антиоксидантни својства и содржи флавоноиди.

Постојат малку доверливи научни докази за поддршка на улогата на Saussurea costus во лекувањето на состојбите на тироидната жлезда. Сепак, Saussurea costus продолжува да игра значајна улога во традиционалната медицина, а некои истражувања во животински модели открија дека билката има придобивки за управување со состојби на тироидната жлезда.

 

Агарвуд

Во традиционалната медицина, агар дрвото или Aquilaria malaccensis може да игра улога во помагањето на ракот на тироидната жлезда. Тоа е затоа што агар дрвото содржи антиоксиданси кои се штетни за неколку клеточни линии на рак.

Сепак, потребни се повеќе студии со доверливи извори за да се зголеми довербата во придобивките од агар дрвото за рак на тироидната жлезда и подобро да се разберат сите потенцијално штетни несакани ефекти.

Bugleweed
Bugleweed, Lycopus spp., може да има антитироидни ефекти. Ова може да ја направи билката погодна за луѓе со хиперактивна тироидна жлезда.

Преглед на билки за функцијата на тироидната жлезда од 2021 година вели дека Bugleweed има најголем потенцијал бидејќи се чини дека ја подобрува способноста на телото ефикасно да користи јод.

Билки кои треба да се избегнуваат
Додека некои билки може да имаат корист за здравјето на тироидната жлезда, други може да ги влошат состојбите на тироидната жлезда.

На пример, истражувањето од 2019 година доверлив извор наведува дека честото консумирање екстракти од билката целер може да предизвика хипертироидизам, што негативно влијае на функцијата на тироидната жлезда.

Копривата, Urtica dioica, е уште една билка која може негативно да влијае на контролата на тироидните хормони.

Кога да се јавите на лекар
Поединците секогаш треба да контактираат со лекар ако искусат симптоми поврзани со состојби на тироидната жлезда, како што е доверлив извор: доверлив извор

замор
слабост
необјаснета промена на тежината
промена на отчукувањата на срцето
нетолеранција на топлина или студ
запек или дијареа
сува коса или кожа
Ако некое лице размислува за третман со билки за здравјето на тироидната жлезда, важно е прво да разговара за ова со лекар. Додека билките се природни, тие можат да имаат специфични својства кои делуваат медицински или би можеле да комуницираат со други лекови.

Ако поединецот доживее невообичаени симптоми по земањето билки за поддршка на функцијата на тироидната жлезда, треба да побара лекарска помош што е можно поскоро.

Тироидната жлезда е мала ендокрина жлезда која ослободува хормони важни за функционирањето на телото. Без третман, нарушувањата на тироидната жлезда можат сериозно да влијаат на квалитетот на животот на една личност.

Некои традиционални лекови користат билки за поддршка на здравјето на тироидната жлезда. Тие вклучуваат билки кои можат да имаат корист и за недоволно и прекумерна тироидна жлезда. Сепак, потребни се повеќе научни истражувања за да се потврдат придобивките од билките за состојби на тироидната жлезда.

Поединците секогаш треба да контактираат со лекар или здравствен работник ако искусат симптоми поврзани со состојби на тироидната жлезда или пред да започнат план за третман со билки.