Ангинофобија (страв од болка во градите)

Ангинофобијата предизвикува страв од болка во градите (ангина) или стегање во градите. Може да се грижите за проблеми, како гушење, кои го прекинуваат кислородот, предизвикувајќи болка во градите и потенцијален срцев удар. Некои луѓе имаат и анксиозно растројство од болест. Тие ги поврзуваат нормалните функции на телото со сериозен медицински проблем. Психотерапијата може да помогне.

Ангинофобијата предизвикува страв од болка во градите (ангина) или стегање во градите. Може да се грижите за проблеми, како гушење, кои го прекинуваат кислородот, предизвикувајќи болка во градите и потенцијален срцев удар. Некои луѓе имаат и анксиозно растројство од болест. Тие ги поврзуваат нормалните функции на телото со сериозен медицински проблем. Психотерапијата може да помогне.

Што е ангинофобија?
Луѓето кои имаат ангинофобија имаат страв од ангина (болка во градите) или гушење. „Фобија“ значи страв, а „ангина“ е латински збор за дави, дави или задушува.

Некој со ангинофобија има екстремен страв да доживее стегање или болка во градите (ангина) поради недостаток на кислород. Тие може да одбијат да патуваат предалеку од болница во случај да им треба медицинска нега.

Од што се плаши некој со ангинофобија?
Здравствените услуги го користат зборот „ангина“ за да се однесуваат на болка во градите предизвикана од недостаток на проток на крв во вашето срце. Тоа е знак за кардиоваскуларни болести и може да укаже на срцев удар или друг сериозен проблем. Но, постојат и многу неопасни по живот, некардијални причини за болка во градите.

Лицето со ангинофобија претерано се грижи за потенцијалните причини за болка во градите, како што се:

Гушење од храна, пијалоци или лекови.
Срцев удар.
Стеснување на нивниот хранопроводник.
Физичка активност која предизвикува отежнато дишење и забрзано срце.
Давење.
Задушеност.


Што е фобија?
Фобиите се најчестото анксиозно растројство. Фобијата се јавува кога се плашите од нешто што веројатно нема да предизвика штета. Ангинофобијата е специфично фобично нарушување, што значи дека се плашите од одредена ситуација. Со ангинофобија, се плашите од ангина (болка или стегање во градите) од ниско ниво на кислород.

Колку е честа ангинофобија?
Тешко е да се знае точно колку луѓе имаат одредена фобија, како што е ангинофобија. Многу луѓе можеби го задржуваат овој страв за себе или можеби не препознаваат дека го имаат. Сепак, околу 1 од 10 возрасни Американци и 1 од 5 тинејџери ќе се справат со специфично нарушување на фобијата во одреден момент од нивниот живот.

Симптоми и причини
Кој е изложен на ризик од ангинофобија?
Некој кој има анксиозно растројство (претходно познато како хипохондрија) може да има поголема веројатност да развие ангинофобија. Болестното анксиозно растројство ве тера да верувате дека имате сериозна здравствена состојба кога немате.

Други фактори на ризик за ангинофобија вклучуваат:

Семејна историја: Имањето родител или роднина со фобија или анксиозно растројство може да ве стави во поголем ризик.
Пол: Жените имаат поголема веројатност од машките да имаат специфично фобично нарушување.
Генетика: Одредени студии сугерираат дека промената на генот (генска мутација) ги прави некои луѓе посклони кон анксиозност или фобични нарушувања.


Кои други фобии се поврзани со ангинофобија?
Не е невообичаено да имате повеќе од една фобија. Обично, постои заедничка врска меѓу нив. На пример, некој кој има страв од болка во градите може исто така да има:

Кардиофобија (страв од срцев удар).
Цибофобија (страв од храна или пијалоци).
Нозофобија (страв од развој на болест).
Фагофобија (страв од голтање).
Фармакофобија (страв од лекови).
Псевдодисфагија (страв од гушење).
Што предизвикува ангинофобија?
Негативно искуство во детството или зрелоста може да предизвика ангинофобија. На пример, можеби сте се задавиле или сте виделе некој да има срцев удар.

Можеби сте повеќе склони кон развивање на оваа фобија ако:

Имате состојби како коронарна артериска болест или висок крвен притисок кои го зголемуваат ризикот од срцев удар.
Имате семејна историја на срцеви проблеми, вклучително и срцев удар.
Изгуби некој близок поради срцева болест, гушење или задушување.
Имаат тешкотии при голтање (дисфагија).
Задушете се од храна или лекови и ви треба помош за да ги отстраните.
Се бори да дише поради респираторни состојби како астма или хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ).
Дали сте изложени на ризик за или сте доживеале анафилакса, тешка алергиска реакција која може да ги затвори вашите дишни патишта.

Кои се симптомите на ангинофобија?
Некој со ангинофобија верува дека е поверојатно да умре од ангина или гушење отколку просечниот човек. Можеби мислат дека имаат срцев удар кога не се.

Тие може да имаат:

Болка или стегање во градите.
Тешкотии при голтање или зборување.
Треска.
Вртоглавица и зашеметеност.
Прекумерно потење (хиперхидроза).
Палпитации на срцето.
Гадење.
Скратен здив (диспнеа).
Треперење или тресење.
Вознемирен стомак или варење (диспепсија).


Не постои тест за ангинофобија. Оваа фобија не се наоѓа во Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ) на Американската психијатриска асоцијација. Но, професионалец за ментално здравје како психолог може да ги процени симптомите за да дијагностицира специфично фобично нарушување.

За конкретна дијагноза на фобично нарушување, стравот треба:

Бидете присутни најмалку шест месеци.
Доведете ги веднаш симптомите кога размислувате за ангина или гушење или навистина ги доживувате овие работи.
Ве натера да го промените однесувањето за да го намалите ризикот од болка во градите или гушење.
Влијаат на вашата способност за работа, дружење и уживање во животот.
Надминете ја вистинската опасност.


Менаџмент и третман
Кои се третманите за ангинофобија?
Професионалец за ментално здравје може да ви помогне да го надминете стравот од ангина. Може да имате корист од:

Терапија со експозиција: Оваа терапија за разговор им помага на повеќето кои имаат специфични фобии. Тоа вклучува постепено, континуирано изложување на ситуации кои предизвикуваат симптоми. Со текот на времето, станувате десензибилни на предизвикувачите на фобија.
Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ): КБТ е форма на психотерапија (терапија со разговор) која ви помага да го промените начинот на кој размислувате и реагирате на предизвикувачите.
Терапија за дијалектичко однесување (ДБТ): Верзија на КБТ, оваа терапија учи вештини за справување како внимателност или медитација. Ќе ги прифатите вашите реакции и ќе научите здрави начини да ги спречите или смирите стравовите.
Лекови: Лековите против анксиозност и антидепресивите може да ги олеснат симптомите додека поминувате низ терапија. Овие лекови можат да им помогнат и на луѓето со анксиозно растројство и панично растројство.

Кои се компликациите на ангинофобијата?
Некој со ангинофобија може да побара медицинска помош за непостоечки проблеми. Може да добиете непотребни тестови, кои можат да бидат стресни и скапи.

Покрај тоа, имањето екстремен страв или фобија го зголемува ризикот од:

Депресија, социјална изолација и самоубиствени мисли.
Напади на паника и панично растројство.
Посттрауматско стресно растројство (ПТСН).
Нарушување на употребата на супстанции.
Живеење со
Кога треба да се јавам на лекар?
Треба да се јавите кај вашиот давател на здравствена заштита ако искусите:

Тешкотии со јадење или голтање што доведува до неочекувано губење на тежината.
Напади на паника.
Постојана анксиозност што се меша со работата, секојдневниот живот или спиењето.
Знаци на депресија или самоубиствени мисли.
Кои прашања треба да му ги поставам на мојот лекар?
Можеби ќе сакате да го прашате вашиот давател на здравствена заштита:

Што ја предизвикува оваа фобија?
Кој е најдобриот третман за мене?
Колку долго ќе ми треба терапија?
Дали лековите можат да помогнат?
Дали треба да внимавам на знаци на компликации?

Имањето ангинофобија може да влијае на вашите односи, социјален живот и кариера. Може да пропуштите забавни активности или можности за работа затоа што се грижите да имате болки во градите или не сакате да бидете премногу далеку од болница. Психотерапијата, или терапијата со разговор, е ефикасна во лекувањето на специфични фобични нарушувања како ангинофобија. Лековите исто така можат да помогнат, особено ако имате анксиозно растројство од болест или напади на паника.