Авокадото го намалува ризикот од метаболичен синдром

Се покажало дека со консумирање на едно авокадо дневно доаѓа до подобрување на нивоата на ЛДЛ и ХДЛ холестерол, вкупен холестерол, како и нивоата на триглицериди

За метаболичниот синдром станува збор кога се присутни барем три од повеќе здравствени фактори – како што се таложење сало во пределот на стомакот, поСе покажало дека со консумирање на едно авокадо дневно доаѓа до подобрување на нивоата на ЛДЛ и ХДЛ холестерол, вкупен холестерол, како и нивоата на триглицеридикачени нивоа на триглицериди во крвта, хипертензија, ниско ниво на ХДЛ (добар) холестерол и зголемено ниво на шеќер во крвта.

Авокадото претставува одличен извор на каротеноиди, минерали, витамини, фенолни соединенија и масни киселини, и во неодамнешното истражување се покажало дека со консумирање на едно авокадо дневно доаѓа до подобрување на нивоата на ЛДЛ и ХДЛ холестерол, вкупен холестерол, како и нивоата на триглицериди.

Претходни истражувања, исто така, покажале дека авокадото помага во регулирањето на зголемениот крвен притисок, како и во регулирањето на апетитот, па на тој начин се намалува ризикот од дебелина.