Бебе на пат? Еве како да ги подготвите браќата и сестрите за неговото пристигнување

Донесувањето ново бебе дома треба да биде возбудливо време за целото семејство. Но, додавањето на уште еден член на семејството ги менува работите. Клучот е да му помогнете на вашето дете да ја прифати таа промена и да се чувствува уверено дека новиот додаток нема да ја промени вашата љубов кон него.

Бебе на пат? Еве како да ги подготвите браќата и сестрите за нивното пристигнување
Подгответе ги и разговарајте со нив за нивниот нов брат или сестра. Вашето дете секогаш може да се чувствува како вашето мало бебе. Но, сега има уште едно бебе на пат. И сакате да му помогнете на вашиот прв да се подготви за живот како постар брат или сестра.

Донесувањето ново бебе дома треба да биде возбудливо време за целото семејство. Но, додавањето на уште еден член на семејството ги менува работите. Клучот е да му помогнете на вашето дете да ја прифати таа промена и да се чувствува уверено дека новиот додаток нема да ја промени вашата љубов кон него.

„Кога ќе се додаде ново бебе во вашето семејство, тоа е и среќно и предизвикувачко време за семејството“, признава едукаторката за породување Карен Спренг, RN, FACCE, LCCE. „Односот меѓу вашите деца е многу важен. Подготвувањето на вашето постаро дете или деца предвреме ќе им помогне да се прилагодат кога ќе дојде бебето“.

Барате практичен совет за да му помогнете на вашето дете да се подготви за нов брат или сестра? Спренг нуди неколку совети за помагање на малите деца (па дури и на постарите деца) со транзицијата.

Дозволете им да учествуваат во вашата бременост
Ако вие сте таа што е бремена, вклучете го вашето дете во вашето патување.

Почнувајќи од моментот кога ќе ги споделите вашите вести за бременоста со вашето дете, можете да го поканите да учествува во возбудата на новото бебе на пат.

Ако ви е пријатно, доведете го вашето дете на некои пренатални посети за да може да го слушне чукањето на срцето на својот брат или сестра. И кога ќе почнете да чувствувате удари, нека имаат шанса да го почувствуваат вашиот стомак. И можете да го охрабрите вашето дете да зборува со вашата испакнатина за да може вашето ново бебе да го слушне нивниот глас.

Бременоста може да биде тежок концепт за разбирање на малите деца, понекогаш затоа што е толку апстрактно за нив“, споделува Спренг. „Сè што можете да направите за да им помогнете да ги поврзат точките помеѓу вашиот растечки стомак и нивниот нов брат или сестра, може да им помогне да се подготват за новороденчето“.

Разговор за бебиња
Големи се шансите вашето дете да нема силно разбирање за тоа какви се навистина новороденчињата. Можеби очекуваат нивниот брат или сестра да пристигне спремен да игра и да јаде сладолед со нив.

Така, кога ќе се појави пргаво, поспано новороденче, тоа може да изгледа разочарувачки за децата кои очекуваа непосреден другар за игра. Но, можете да им помогнете да ги подготвите така што ќе разговарате со нив за тоа што да очекувате.

Разговарајте со вашето дете за тоа какви биле како бебе и покажете му фотографии од детството за да му дадете чувство за тоа што прават (и што не прават бебињата).

Разговарајте за тоа како плачеле. Како носеа пелени. Како не можеа ни сами да седнат. Како се хранеле. И други начини на кои тие пораснале уште кога биле новородени.

„Ќе помогне да се постават очекувања за тоа какви се доенчињата, особено со многу мали деца“, вели Спренг. „Новородените бебиња не го прават најпривлечното друштво за малите деца, па затоа им помага ако знаат нешто за тоа што да очекуваат долго пред да пристигне бебето“.

Вашата локална библиотека веројатно има многу ресурси што можете да ги користите за да му помогнете на вашето дете да го разбере и детството. Со вашето дете читајте книги за бебиња соодветни на возраста и разговарајте за реалноста на раѓањето бебе наоколу.

За поопипливо учење, можете да ја моделирате грижата за бебињата со плишано животно или кукла. Охрабрете ги да го држат своето „бебе“ потпирајќи им ја главата и користејќи нежни допири. Покажете дека ја храните нивната кукла со шише или во вашите гради. Или покажете им како да ја пелени куклата.


Вежбајте да бидете големо дете
Колку вашето дете е посамостојно, толку повеќе ќе ви помогне кога ќе имате полни раце работа со новороденче. Но, не заборавајте да управувате со вашите очекувања за тоа што е развојно соодветно за вашето дете.

Во зависност од нивната возраст и способности, можеби е разумно да го охрабрите вашето дете да научи да се облекува самостојно, да игра самостојно на кратки временски периоди или самостојно да ја користи бањата пред да дојде бебето“, предлага Спренг. „Но, внимавајте да не ги принудувате да научат нови вештини ако не се подготвени“.

Едно нешто што не треба да се брза, советува Спренг, е да го преместите вашето дете во голем детски кревет.

„Ако вашето постаро дете е сè уште во креветчето, внимавајте да не го натерате да се чувствува дека го „избркаат“ за да се направи простор за бебето“, предупредува таа. „Нивното креветче може да се чувствува како многу безбеден простор. Значи, не сакате да брзате да ги избркате од тоа. Ако тие се развојно подготвени за кревет, започнете ја транзицијата неколку месеци пред да дојде бебето, ако можете“.

Спренг се залага бебињата да спијат во корпа во собите на нивните родители најмалку шест месеци. Ако вашето постаро дете сè уште е во креветчето кога е време да го преместите бебето во својата соба, размислете да позајмите креветче од пријател или член на семејството додека вашето постаро дете не биде подготвено да се пресели во голем детски кревет. Погрижете се позајмените креветчиња да ги исполнуваат тековните безбедносни упатства.

Подгответе ги за престој во болница
Ако ќе бидете во болница за раѓањето на бебето, погрижете се вашето дете да разбере дека ќе отсуствувате и дека е добро подготвено за тоа. Особено ако тие се навикнати да бидете во близина, неколку дена подалеку од нивниот родител може да бидат загрижувачки за мало дете.

Погрижете се вашето дете да знае дека ќе отсуствувате кога ќе дојде бебето и дека ќе биде добро згрижено кога ќе ве нема. Чувајте ги во тек за плановите, вклучително и каде ќе одат и кој ќе ги гледа додека сте отсутни. (И започнете ги тие разговори рано, во случај бебето да дојде порано од очекуваното.)

Вашето дете може да има корист и од помагањето да се подготвите за болницата. Размислете да побарате нивна помош додека ја пакувате торбата во болницата. Или нека изберат облека што доаѓа дома за нивниот брат или сестра.

Вклучете ги
Може да биде лесно дури и добронамерните пријатели и семејството да бидат фатени во возбудата на новороденчето. Но, тоа ќе помогне во транзицијата ако вашата голема се чувствува исто толку важна откако ќе дојде бебето.

Некои начини да го направите тоа вклучуваат:

Дајте му подарок на вашето дете на Големиот брат или сестра кога првпат ќе го запознае бебето. Работите како маичка „I’m the Big Sister“ или „I’m the Big Brother“ можат да бидат посебни за нив.
Имајте роденденска торта за прослава кога ќе се вратите дома од болница. (Секако, тортата е технички за бебето, но кој може да ја јаде? Големото дете!)
Прашајте го вашето дете дали сака да им пренесе известувања за раѓање на пријателите и семејството или во нивното училиште или дневен престој.
Дозволете му на вашето постаро дете да избере посебен подарок за бебето. И да им даде нешто посебно „од бебето“.
Внимавајте да го вклучите вашето постаро дете во разговорите или активностите околу бебето. На пример, постарото дете може да им го покаже новото бебе на посетителите.
Нека помогнат
Кога ќе дојде вашето бебе, може да размислите да го поставите вашето постаро дете да ја преземе одговорноста за некои едноставни „работни работи“ поврзани со бебето. Тоа може да им даде доверба дека сега се „големо дете“ и да ја потхрани нивната желба да бидат ваш помошник.

Некои начини на кои малите деца можат да помогнат со својот нов брат или сестра вклучуваат:

Донесување пелени, крпи за подригнување и други ситници.
Складирање на масата за пресоблекување на бебето.
Интеракција со бебето, како на пример со пеење, раскажување приказни или играње ѕиркање-а-бу.
Држење на бебето (со надзор).
Поттикнете здрав однос со брат или сестра
Откако ќе дојде вашето бебе, вообичаено е постарото дете да доживее чувства на љубомора. Тие се навикнати да бидат во центарот на вниманието, а сега вашиот фокус е поделен. Тоа е нормално.

За време на транзицијата, фокусирајте се на пофалување на позитивното однесување и игнорирање на негативното однесување. Наградувајте ги само оние однесувања што сакате да ги продолжите.

„Разговарајте, држете и покажете љубов кон братот или сестрата секогаш кога ќе видите знаци на љубомора или регресивно однесување“, препорачува Спренг. „Покажете многу уверување и пофалете се за позитивните постапки и однесување на „поголемиот брат“ или „поголемата сестра“. И уверете го постарото дете дека имате доволно љубов кон него и новото бебе“.

Исто така, природно е вашето дете да се интересира за новороденчето и да сака да комуницира со него.

Охрабрете го вашето постаро дете да сподели неколку безбедни и соодветни играчки со бебето, но не го присилувајте.

„Споделувањето е важна вештина, но не сакате постарото дете да се чувствува како да мора да се откаже од омилените работи за својот брат или сестра“, појаснува Спренг. „Дозволете му на вашето дете да чува специјални играчки или плишани животни што се „само за него“.

Запомнете, исто така, дека некои од тие играчки за големи деца не се безбедни за бебињата и може да претставуваат опасност за безбедноста за новороденчето. Значи, внимателно следете го нивното споделување.

И ако вашето дете е особено заинтересирано за бебето, смирено и со љубов научете го да комуницира безбедно со својот брат или сестра. Покажете им како можат нежно да ја допрат главата, стапалата или рацете на бебето. Обидете се да го ограничите користењето на зборови како „не допирајте“ колку што е можно повеќе.

Одвојте посебно време за големиот брат или сестра
Нема сомнение дека да се има ново бебе наоколу е напорна работа. Но, и вашето дете го заслужува вашето време.

Обидете се да уживате еден на еден со вашето постаро дете додека вашето бебе дреме. Или побарајте помош кога ви е потребна за да бидете сигурни дека имате простор и време за двете деца и за да можете да поминувате дури и малку време сами со вашето постаро дете.

Времето на поврзување може да биде особено важно пред спиење. И кратките патувања до нивните омилени места, како паркот или библиотеката, можат да помогнат да се зајакне вашата врска со вашето дете.