Болка во нозете-откријте што е причината?!

Болката во нозете е чест проблем и може да варира од благи и досадни до тешки и исцрпувачки. Во тешки форми, тоа може да влијае на вашата способност за одење или стоење. Постојат многу можни причини за болки во нозете, од повреди на мускулите до проблеми со крвните садови. Во некои случаи, болката во нозете може да биде предизвикана од нервни проблеми во 'рбетот.

Болката во нозете е чест проблем и може да варира од благи и досадни до тешки и исцрпувачки. Во тешки форми, тоа може да влијае на вашата способност за одење или стоење.

Постојат многу можни причини за болки во нозете, од повреди на мускулите до проблеми со крвните садови. Во некои случаи, болката во нозете може да биде предизвикана од нервни проблеми во ‘рбетот.

Некои состојби кои предизвикуваат болка во нозете може да се подобрат сами или со модификации на животниот стил. Но, важно е да се препознаат состојбите на кои им е потребна медицинска помош, вклучувајќи ненадејни повреди кои бараат итен третман.

Знаци и симптоми на болка во нозете
Болката во нозете може да биде постојана или спорадична и може да се развие ненадејно или постепено. Може да се појави само при одредени активности или додека нозете ви се во мирување.

Болката може да ја зафати целата нога или само еден дел од неа. Чувствата може многу да варираат и може да се опишат како досадна или остра, болка или прободување и печење или пецкање.

Во зависност од основната состојба, болката во нозете може да биде придружена со други симптоми, вклучувајќи ги следниве:

Грчеви или зафаќање на мускулите
Вкочанетост
Црвенило или модринки
Оток
Мускулна слабост или свиткување на колената
Тешкотии при одење
Заеднички прашања и одговори

Што предизвикува грчеви во нозете ноќе?

Возраста и бременоста може да ги направат поверојатни. Заморот на мускулите може да биде причина, но основните проблеми со нервите, бубрезите и црниот дроб исто така може да бидат на работа. Ако болните  епизоди во текот на ноќта се придружени со неволни движења, ова може да биде синдром на немирни нозе.

Што предизвикува болки во нозете?
Кога треба да бидам загрижен за болката во нозете?
Дали проблемите со срцето можат да предизвикаат болка во нозете?
Причини и фактори на ризик за болка во нозете


Болката во нозете може да се развие поради многу различни здравствени состојби, вклучувајќи го следново:

Артритис
Бејкерова циста
Рак на коските
Фрактура на коска
Бурзитис
Синдром на хроничен компартман со напор
Клаудикација
Длабока венска тромбоза (ДВТ)
Гихт
Растечки болки
Повреда на тетивата
Хернија на диск во ‘рбетот
Legg-Calvé-Perthes болест
Повреда на лигаментите
Мералгија парестетика
Мускулни грчеви
Напрегање на мускулите
Осгуд-Шлатерова болест
Остеомиелитис (инфекција на коските)
Периферна артериска болест (ПАД)
Периферна невропатија
Сакроилиитис
Ишијас
Потколеници
Спинална стеноза
Исчашувања
Тендинитис
Тромбофлебитис
Искинат менискус
Проширени вени


Познато е дека следните фактори го зголемуваат ризикот од развој на некои вообичаени форми на болка во нозете:

Постара возраст
Дехидрација
Бременост
Дијабетес
Со прекумерна тежина или дебели
Нервни нарушувања
Нарушувања на згрутчувањето на крвта
Повреда или операција
Продолжен одмор во кревет
Седење подолго време
Пушењето
Злоупотреба на алкохол
Атлетска активност, особено контактни спортови