Бронхитис-променливото време фактор за поголем број случаи

Заразна вирусна инфекција е најчеста причина за бронхитис. Еден од најраспространетите симптоми на бронхитис е мачна кашлица. Вашата кашлица обично започнува како сува, но на крајот произведува флегма, што го отежнува дишењето. Флегмата на бронхитис е типично јасна или жолтеникаво-зелена. Третманот вклучува лекови, терапии и домашни лекови.

Ова предизвикува воспаление на дишните патишта во вашите бели дробови и може да биде краткорочно или долготрајно. Бронхитис е воспаление на внатрешната слузница на бронхијалните цевки во вашите бели дробови. Овие патеки кои личат на гранки, познати како бронхии, носат воздух од душникот (душникот) до вашите бели дробови. Бронхијалните цевки отекуваат и се згуснуваат со слуз, го стегаат протокот на воздух доколку се заразат или иритираат.

Заразна вирусна инфекција е најчеста причина за бронхитис. Еден од најраспространетите симптоми на бронхитис е мачна кашлица. Вашата кашлица обично започнува како сува, но на крајот произведува флегма, што го отежнува дишењето. Флегмата на бронхитис е типично јасна или жолтеникаво-зелена. Третманот вклучува лекови, терапии и домашни лекови.

Бронхитисот може да биде краткотраен (акутен) или долготраен (хроничен).4 Прочитајте за да дознаете што е бронхитис, вклучувајќи видови, симптоми, третман и многу повеќе.


Видови на бронхитис
Бронхитисот предизвикува воспаление на бронхијалните цевки во вашите бели дробови. Постојат два различни типа на бронхитис: акутен, кој е краткотраен и хроничен, кој е долготраен.

Акутен бронхитис
Акутниот бронхитис или настинка на градите е најчестиот тип. Ова воспаление на бронхијалните цевки е привремено. Повеќето луѓе со здрав имунолошки систем и без основни болести закрепнуваат од акутен бронхитис во рок од една недела. Кашлицата може да трае до четири недели кај некои луѓе.

Хроничен бронхитис
Хроничниот бронхитис предизвикува постојана кашлица која создава флегма, која трае три месеци годишно најмалку две години по ред.5 Овој тип е најчестиот тип на хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), група на прогресивни белодробни состојби кои прават тешко е да се дише.

Луѓето со хроничен бронхитис се поподложни на инфекции на белите дробови и чувствителни на загадувачи на воздухот и алергени од другите. Како резултат на тоа, симптомите минуваат низ периоди кога се разгоруваат и потоа се намалуваат.

Што е астматичен бронхитис?
Симптоми на бронхитис
Симптомите на бронхитис може да варираат во зависност од тоа дали е акутен или хроничен. Симптомите на бронхитис генерално вклучуваат:

Звук на отежнато дишење или свирење во белите дробови
Ниска треска (т.е. под 100,4 степени)
Кашлање слуз
Замор
Ниска болка во градите
Скратен здив
Симптоми на акутен бронхитис
Најчестиот знак дека имате акутен бронхитис е упорната кашлица која трае дури четири недели. Кашлањето може да произведе јасна, лигава флегма или да биде жолтеникаво-зелена.

Акутниот бронхитис често напаѓа кога сте болни или се опоравувате од настинка или грип, што предизвикува симптоми како:  

Замор
Треска
Главоболка
Болки во мускулите
Течење или затнат нос
Кивање
Воспалено грло

Акутниот бронхитис ги стеснува вашите дишни патишта, па може да забележите звук на отежнато дишење кога дишете. Други симптоми вклучуваат слаба треска и непријатност во градите. Акутниот бронхитис може да предизвика отежнато дишење кое се влошува со физичка активност кај некои луѓе.


Симптоми на хроничен бронхитис
Симптомите на хроничен бронхитис вклучуваат постојана кашлица со:

Затегнатост во градите
Недостаток на здив што се влошува со физичка активност
Звуци на шкрипење или свиркање додека дишете
Густа слуз
отежнато дишење
Луѓето со оваа хронична форма на бронхитис имаат поголема веројатност да имаат чести респираторни инфекции од другите. Тие може да развијат сина промена на бојата на кожата поради недостаток на кислород во крвта додека болеста напредува.

Што предизвикува бронхитис?
Бронхитисот се развива ако дишните патишта или бронхијалните цевки во вашите бели дробови се воспалени. Акутниот бронхитис обично се појавува како последица на настинка, грип или друга вирусна инфекција. Вирусот ги напаѓа вашите бронхијални цевки, предизвикувајќи воспаление. Како резултат на тоа, ви се јавува флегматска кашлица. Иако поретко, бактериска инфекција може да предизвика акутен бронхитис.3

Други причини вклучуваат иританси како што се:

Загадување на воздухот
Прашина
Пареи
Парфем
Полен
чад
Пареи
Спротивно на тоа, долгорочното оштетување на вашите дишни патишта и бели дробови предизвикува хроничен бронхитис. Луѓето со хроничен бронхитис обично се изложени на надразнувачи, како што се загадувањето на воздухот, гасовите и чадот.


Фактори на ризик
Секој може да добие акутен бронхитис. Сепак, акутниот бронхитис е најчест кај доенчињата, малите деца и постарите возрасни лица. Луѓето кои живеат во преполни и загадени области и имаат астма, исто така, имаат поголема веројатност да развијат акутен бронхитис.

Фактори кои го зголемуваат ризикот од хроничен бронхитис вклучуваат:

Возраст: Постарите возрасни лица имаат поголема веројатност да развијат хроничен бронхитис од другите.
Недостаток на алфа-1 антитрипсин: Ова е ретка генетска состојба која ја зголемува вашата подложност на хроничен бронхитис и други заболувања на белите дробови.
Семејна историја: Можеби имате поголема веројатност да имате ХОББ, вклучително и хроничен бронхитис, ако некој од вашето семејство го има.
Надразнувачи на животната средина: Загадувањето на воздухот, прашината, испарувањата и пасивното пушење може да доведат до хроничен бронхитис.
Здравствени состојби: Тие вклучуваат болести кои влијаат на вашите бели дробови, како што се астма, бронхиектазии и цистична фиброза. Луѓето со гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), која го иритира вашиот хранопровод, исто така имаат висок ризик.
Долгорочно пушење: Луѓето понекогаш го заменуваат хроничниот бронхитис за „кашлица на пушач“.

Како се дијагностицира бронхитис?
Давателот на здравствена заштита може да дијагностицира акутен и хроничен бронхитис со проценка на вашите симптоми. Тие може да направат физички преглед и да стават стетоскоп на вашите гради за да слушаат отежнато дишење.

Можеби ќе ви требаат други дијагностички тестови, во зависност од тоа колку се сериозни вашите симптоми, како што се:

Тест за артериски крвен гас: Ова ја проверува количината на кислород и јаглерод диоксид во вашата крв.
Рентген на граден кош: Овој тест за снимање може да дијагностицира акутен и хроничен бронхитис и да ја исклучи пневмонијата. Оваа белодробна инфекција има слични симптоми на бронхитис.
Пулсен оксиметар: Давателот на здравствена заштита ќе го прицврсти овој мал сензор на прстот или пети за да го измери нивото на кислород во крвта.
Спирометрија: Овој тест вклучува дување во цевка за мерење на функцијата на белите дробови.

Колку долго пред да знам дека го имам?
Давателот на здравствена заштита може да дијагностицира хроничен бронхитис ако имате кашлање што се јавува три месеци одеднаш најмалку две години по ред.5

Третмани за бронхитис
Различни методи можат да третираат акутен и хроничен бронхитис, вклучувајќи лекови, терапија со кислород и дополнителни домашни лекови. Користењето на повеќе третмани е обично најефективниот пат.

Лекови за акутен бронхитис
Лековите кои третираат акутен бронхитис вклучуваат:

Антибиотици: Тие лекуваат само акутен бронхитис предизвикан од бактериска инфекција.
Супресанти за кашлица: Тие вклучуваат декстрометорфан, кој лекува сува кашлица. Давателот на здравствена заштита може да препише декстрометорфан. Земете ги тие лекови само ако кашлањето ве држи будни. Не ги давајте на деца помлади од
Ова е експекторанс, лек кој ја разредува слузта во вашите дишни патишта, што го олеснува кашлањето и чистењето на дишните патишта.
Лекови за вдишување бронходилататори: може да користите албутерол или ипратропиум бромид за ублажување на отежнато дишење.
Олеснувачи на болка: Тие вклучуваат нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) за намалување на треската, воспалението и болката. Тие вклучуваат Advil (ибупрофен), Aleve (напроксен) или аспирин. Не давајте аспирин на ниту едно дете помладо од 18 години. Тиленолот (ацетаминофен) исто така помага во ублажување на треската и болката.


Лекови за хроничен бронхитис
Лековите кои третираат хроничен бронхитис вклучуваат:

Антибиотици: Можеби ќе ви требаат антибиотици ако вашите симптоми се разгорат поради бактериска инфекција.
Лекови за вдишување бронходилататори: Албутеролот помага да се отворат дишните патишта, што го олеснува дишењето.
Инхалирани кортикостероиди: Овие ги контролираат изгорениците на симптомите со потиснување на воспалението на вашите бели дробови.
Терапија за замена на никотин: Ова ви помага да се откажете од пушењето.
Терапија
Давателот на здравствена заштита може да нареди терапија со кислород ако имате хроничен бронхитис. Овој третман можете да го примите во болница, во медицинска установа или дома. Вдишениот кислород ја зголемува достапноста на кислород до белите дробови и крвта и помага при дишењето.

Белодробната рехабилитација е уште една терапија за хроничен бронхитис. Оваа терапија комбинира вежбање, образование и услуги за поддршка. Ќе работите со тим од даватели на здравствена заштита за да ја зголемите вашата сила и издржливост, да научите техники за дишење и да стекнете други вештини за управување со болеста.

Домашни лекови за бронхитис
Овие природни лекови помагаат во симптомите на бронхитис:

Пијте топла вода со мед и лимон. Не давајте мед на деца помали од 1 година поради ризикот од ботулизам, редок вид на труење.
Истурете пастила за да ја смирите болката во грлото.
Одморете многу.
Зачинете го. Истражувањата покажаа дека капсаицинот, соединение во лутите чили пиперки, го олеснува застојот на синусите.
Останете хидрирани, што ја разредува вашата слуз, па затоа е лесно да се исфрли.
Обидете се да дишете со набиени усни, техника за контрола на отежнато дишење. Вдишете низ носот две секунди, свиткајте ги усните, а потоа издувате многу бавно. Повторете по потреба.
Користете овлажнител или вдишете пареа од када или туш. Ова ја олабавува слузта и го олеснува отежнато дишење. Тие мерки, под надзор на родител, може да го олеснат метежот на детето.

Дали бронхитисот е заразен?
Микробите што предизвикуваат бронхитис се заразни наместо самата болест. Вирусот обично предизвикува акутен бронхитис. Вирусот може да го пренесете на други луѓе преку држење со рака, бакнување, кивање, зборување, допирање површини или кашлање. Спротивно на тоа, вдишените надразнувачи кои предизвикуваат акутен бронхитис не се заразни.

Хроничниот бронхитис е една од најчестите причини за постојана кашлица. Обично не можете да пренесете хроничен бронхитис на некој друг, освен ако имате моментална бактериска или вирусна инфекција.

Како да се спречи бронхитис
Може да спречите бронхитис со тоа што ќе се заштитите од бактерии и надразнувачи кои влијаат на вашите дишни патишта и бели дробови, како што се:

Избегнувајте пушење и средини исполнети со чад.
Добијте вакцини против COVID-19, грип и пневмонија, кои помагаат да се заштитите од вируси кои предизвикуваат бронхитис.
Редовно мијте ги рацете.
Носете маска преку носот и устата кога сте изложени на загаден воздух, гасови, чад и други надразнувачи.

Компликации
Некои луѓе, како што се доенчињата, малите деца и постарите возрасни лица, имаат поголема веројатност да развијат компликации од акутен бронхитис од другите. Компликациите вклучуваат пневмонија, респираторен дистрес и пропуштени денови од училиште или работа.

Луѓето со хроничен бронхитис имаат висок ризик од компликации, вклучувајќи влошување на функцијата на белите дробови и проблеми со дишењето. Хроничниот бронхитис може да ја оштети слузната обвивка на бронхијалните цевки, влошувајќи ја вашата кашлица. Таа иритација може да доведе до воспаление и прекумерно производство на слуз што ги затнува вашите дишни патишта. Хроничниот бронхитис исто така го зголемува ризикот од нова ХОББ и срцеви заболувања.5

Кога да контактирате со давател на здравствена заштита
Акутниот бронхитис обично се подобрува сам по себе. Посетете лекар ако имате кашлица која трае подолго од две до три недели или се влошува или имате проблеми со дишењето.4

Други знаци за контакт со давател на здравствена заштита вклучуваат:

Ниска треска која трае три или повеќе дена
Болка во градите
Кашлање крв
Имајќи основна хронична болест (на пр., срцеви и белодробни заболувања)
Висока треска или треска
Скратен здив
Густа, жолтеникаво-зелена слуз што мириса лошо
Хроничниот бронхитис е долгорочна здравствена состојба која бара тековно лекување. Побарајте лекарска помош ако вашите симптоми се влошат или се развијат компликации