Четири знаци кои покажуваат дека под итно ви е потребен одмор

Ако се чувствувате повеќе под стрес од вообичаено, одвојте малку време да се опуштите и да го ресетирате умот за да можете подобро да се фокусирате.

Редовната физичка активност е потребна за здравјето на организмот, но исто така е важно да се земе најмалку еден ден во неделата за одмор, советуваат стручњаците.

  • Воспаление на мускулите

Воспалението на мускулите е нормална појава после тренинг, но ако болката не престанува, важно е да земете, особено ако не сте, ден за одмор за да можете да понатаму да продолжите со вежбање.

  • Зголемување на стресот

Ако се чувствувате повеќе под стрес од вообичаено, одвојте малку време да се опуштите и да го ресетирате умот за да можете подобро да се фокусирате.

  • Вежбите се чинат премногу тешки

Ако вежбите што вообичаено ги правите со леснотија ви изгледаат тешки, тогаш вашето тело ви кажува дека треба малку да се одморите. Мускулите мораат да се опорават за што е потребен одмор. Наместо вообичаеното вежбање, можете да одите на лесна прошетка.

  • Промени во начинот на спиење

Имате потреба да спиете попладне или да си легнете многу порано од вообичаено? Ова е знак дека ви треба пауза од вежбањето. За да избегнете нарушувања на спиењето, во вашата рутина вклучете и денови за одмор.