Чоколадото и не е тека лошо, може да помогне во одржувањето на тежината!

Се смета дека горчливиот вкус на темното чоколадо го намалува апетитот, а дека слаткиот вкус на млечните чоколада може да го стимулира.

Истражување во кое учествувале речиси 1 000 здрави мажи и жени покажало дека луѓето кои често јадат чоколадо, всушност тежат помалку во споредба со оние кои тврдат дека го консумираат поретко.

Ова не е прво истражување кое укажува дека дневната умерена доза чоколадо е полезна за здравјето. Едно постаро истражување во кое учествувале на 100 000 луѓе открило дека кај оние кои редовно јаделе чоколадо се намалува ризикот од срцеви заболувања со 37 % и ризикот од мозочен удар со 29 %.

Експертите советуваат да внимавате бидејќи сите чоколади не се исти по состав. Најздраво е она со висок процент на какао (над 60-70 %). Се смета дека горчливиот вкус на темното чоколадо го намалува апетитот, а дека слаткиот вкус на млечните чоколада може да го стимулира.