Дали премногу седење може да го зголеми ризикот од рак?

Истражувањата покажуваат дека долгото седење во текот на денот ја зголемува вашата шанса за развој на одредени видови на рак.

Студиите ја покажуваат високата здравствена цена на поминување часови на стол
Избегнувањето на ракот може да биде едноставно како да се симнете од задникот и да се движите наоколу.

Истражувањата покажуваат дека долгото седење во текот на денот ја зголемува вашата шанса за развој на одредени видови на рак, вклучувајќи:

Рак на дебелото црево.
Рак на матка (ендометријален).
Рак на белите дробови.
Рак на простата.

Навистина лошата вест?

Со оглед на трендовите во работата и начинот на живот, шансите се дека седите во опасна зона. Возрасните во Соединетите Држави поминуваат во просек по 9,5 часа на ден со засадениот дериер. На глобално ниво, просекот е 4,7 часа дневно.

Значи, ајде внимателно да ја разгледаме врската помеѓу седечкото однесување и ракот, плус некои едноставни работи што можете да ги направите за подобро да го заштитите вашето здравје. Онкологот Дејл Шепард, MD, го разградува.

Седењето и ризикот од рак
Може ли да се заразите со рак од перница на каучот? Очигледно, одговорот е не. Врската помеѓу седењето и болеста не е толку директна.

Но, постои врска помеѓу неактивноста и ракот, како што јасно покажува студија по студија. Вишокот тежина е главната нишка што ги врзува двете заедно. (Брз факт: Се проценува дека дебелината е одговорна за 4% до 8% од сите дијагнози на рак.)

„Седењето е корелација на дебелината – а дебелината е фактор на ризик за одредени видови на рак“, објаснува д-р Шепард. „Вистинската алатка за сето ова е важноста да се биде активен и да се управува со вашата тежина“.

И додека фокусот овде е на ризикот од рак, треба да се забележи дека седечките навики исто така ги зголемуваат шансите за срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и други здравствени проблеми кои можат да ви го скратат животот.

Додавање на движење во вашиот ден
Сега, ајде да се осврнеме на реалноста на модерното време: поминувањето добар дел од денот на стол често не се прави по избор. Тоа е нуспроизвод на светот каде што многу работни места вклучуваат биро и компјутер.

Д-р Шепард предлага да се преиспита како го поминувате денот во канцеларија за да го прекинете вашето време на стол. Обидете се да излезете од вашето седиште и да се движите наоколу најмалку пет минути на секој час. Едноставните начини да се постигне таа цел вклучуваат:

Стоење и движење додека зборувате на телефон. Пробајте го и за време на виртуелни состаноци – особено ако се работи за настан без камера.
Станувајќи за чаша вода секој час. (Вклучуваат и полнењето на кафе!)
Одете на бирото на соработник за разговор во лице наместо да испраќате пораки или да се јавувате.


Користење на стоечко биро.
Направете кратка прошетка во вашиот ручек наместо само да јадете на вашето биро.
Прифаќање на концептот на „ужина за вежбање“ во текот на денот.
Прифатете го истиот начин на размислување и дома. Погрижете се да скокате од каучот или од лежалката често додека гледате телевизија за да не седите долго време.

„Најдете едноставни работи што можете да ги направите за да се движите повеќе“, охрабрува д-р Шепард. „Секое малку помага“.

Дали вежбањето може да го избрише ризикот од долго седење?
Пред да одговориме, да разјасниме една работа: вежбањето е добро за вас. Се препорачува возрасните да имаат најмалку 150 минути физичка активност со умерен интензитет неделно.

Но, дури и ако вежбате тие 150 минути или повеќе, тоа не ги брише сите негативни ефекти ако сте поминале осум часа седејќи на вашиот скит порано во текот на денот.

„Периодите на неактивност сепак ќе ве изложат на ризик“, предупредува д-р Шепард. „Она што го правите во текот на целиот ден влијае на вашето здравје. Вежбањето е добро, но не го поништува само она што се случи порано“.

Значи, посипете со активност и движење во текот на денот како додаток на тренингот. Сметајте го како дел од вашиот план за обука.

Завршни мисли
Дали седењето помалку ќе ви гарантира дека ќе останете без рак? Воопшто не. Многу видови на рак се развиваат од наследни генетски мутации врз кои немате контрола. Причина може да бидат факторите на животната средина. Истото за вашата исхрана или лекови.

Но, движењето наоколу ги подобрува вашите шанси. „Затоа секогаш им кажуваме на луѓето колку е важно да останат активни“, вели д-р Шепард.