Едноставни трикови кои ќе ви помогнат да ослабете

Еден од советите кои често можете да ги чуете кога сакате да ослабете е да ја намалите големината на порциите храна кои ги консумирате. Сепак, може ли да се успее во оваа, без постојано да бидеме гладни?

Еден од „триковите“ кои можете да ги примените е барем половина од оброците кои ги јадете да биде составена од зеленчук. Зеленчукот е богат со вода и влакна, но сиромашен со калории.

За секој оброк и ужина јадете протеини. Протеините не прават сити на подолги патеки и ја намалуваат желбата за брза храна и слатки.

Оброкот почнете го супа од зеленчук или салата. Во едно истражување, испитаниците кои се придржувале до овој совет во склоп на целиот оброк внесле 12 до 20 отсто помалку калории.

Јадете од помали чинии и користете прибор за јадење со помала големина. Една студија покажала дека луѓето имаат обичај да наполнат 70 отсто од чинијата, без оглед на нејзината големина. Во една друга студија, пак, е утврдено дека луѓето вкупно ќе изедат помалку храна ако користат помала виљушка.

Користете зачини. Ако го зачините оброкот со лута пиперка, ќе изедете помалку храна. Имено, се покажало дека капсаицинот од лутата пиперка ги намалува апетитот и гладот. А ако лутата пиперка ви е прејака, можете да користите ѓумбир. Во едно истражување испитаниците биле подолго сити кога со оброкот пиеле чај од ѓумбир, секако, споредено со ситуациите кога го прескокнувале чајот.