Европската агенција за безбедност на храната со предупредување: Преголемите дози зелен чај се опасни за здравјето на црниот дроб!

Се претпоставува дека штетна доза е околу 800 г дневно, но се уште нема официјална потврда за безбедната дневна доза катехини.

Екстрактот од зелен чај може да предизвика оштетувања на црниот дроб, предупредуваат од Европската агенција за безбедност на храната ЕФСА. Со сите погодности што ги има зелениот чај – кој често се препорачува кај разните диети и помага во губењето на килограмите, секојдневното внесување преголеми количества може да биде штетно за црниот дроб, па да доведе дури и до негово откажување!

Виновници за тоа се катехините, вид полифеноли кои се есенцијални молекули за физиологијата на билките, важни за функцијата како и растот и пигментацијата. Се претпоставува дека штетна доза е околу 800 г дневно, но се уште нема официјална потврда за безбедната дневна доза катехини.

Предупредувањето од ЕФСА дошло по случајот со еден канадски тинејџер кој земал таблети зелен чај, а сега му треба дијализа на црниот дроб. Во последните неколку години во медицинските магазини се појавиле повеќе случаи во кои луѓето имале проблеми со црниот дроб, а главна причина бил токму зелениот чај. Во заклучот ЕФСА објавила дека катехинот во мали количества е мошне добар за здравјето, но претерувањето би можело да доведе до сериозни последици.