дома Featured страница 2

Featured

Featured posts

Фанка Гилевска од Северна Македонија меѓу победниците на International Medis Awards for Medical Research...

Д-р мед. Фанка Гилевска од клиниката „Систина Офталмологија“ се најде меѓу деветте победници на International Medis Awards for Medical Research 2021, кои беа прогласени вчера во документарната емисија „Моќта на довербата“ („Moč zaupanja“). Нејзиниот...

ПРОВЕРЕТЕ: Дали сте изложени на ризик од развој на цисти на панкреасот?

Се верува дека околу 15 проценти од Американците имаат цисти на панкреасот, кои обично не предизвикуваат симптоми. Инаку, поголем дел од цистите на панкреас се пронајдени случајно за време на испитувања направени од други...

Големиот внес на натриум и малиот внес на калиум носат поголем кардиоваскуларен ризик

Поголем внес на натриум и помал внес на калиум, мерени во 24-часовни примероци урина, поврзани се со поголем кардиоваскуларен ризик, укажува нова студија објавена во New England Journal of Medicine. Инаку, кардиоваскуларните случувања (коронарна...

Шест најчести симптоми на рак на тироидната жлезда за кои не се зборува доволно

Ракот на тироидната жлезда е најчеста малигна болест на ендокриниот систем. Секоја година во земјава се евидентираат околу 450 нови случаи на овој вид на карцином. Тироидеата е орган чии болести почесто го зафаќаат...

НЕ СЛУШАТЕ КАКО ПРЕТХОДНО, ВИ ЗУЈАТ УШИТЕ И ИМАТЕ ВРТОГЛАВИЦА? Откриени нови компликации од...

Лицата заразени со SARS-CoV-2 вирусот кој предизвикува КОВИД-19, пријавиле и нарушувања на слухот, како што се се губење на слухот и тинитус, односно зуење во ушите. Вирусот исто така се поврзува и со потешкотии...

БРОЈКАТА Е ШОКАНТНА: Знаете ли колку луѓе годишно завршуваат во болница поради алкохол?

Загрижувачки е тоа што навиките за пиење се формираат во адолесценцијата и тоа што, според истражувањата, македонските адолесценти пијат почесто и повеќе од европскиот просек. Нарушувањата предизвикани од алкохол го оптоваруваат и болничкиот систем со...

СПЕЦИФИЧЕН ЗНАК: Обрнете внимание на овие загрижувачки знаци на прстите на рацете и нозете...

Вискиот холестерол вообичаено е состојба која не е проследена со симптоми, но може да има ноза сериозни последици на здравјето. Покачениот холестерол може да предизвика запушување во крвните садови и да доведе до срцев...

СЕЗОНА НА ГРИП И ВИРОЗИ: Овој период поважно е од било кога – три...

Иако подолго време успешно ги избегнувавме бројните вируси, но и грипот, ситуацијата во последно време значително се промени: социјалниот живот е многу побогат од минатата година, поголем е бројот на заразени со коронавирус, но...

Д-р Наде Петановска: Кои предрасуди и невистини ги “кочат“ жените редовно да ги контролираат...

Пишува: Д-р Наде Петановска Специјалист радиодијагностичар Карциномот на дојка е најчестиот малигном кај жените и неговата зачестеност е се поголема од година на година. Процентот на излекувани жени и должината на преживување од оваа болест се...

ИДИОПАТСКА БЕЛОДРОБНА ФИБРОЗА: Симптоми кои укажуваат на појава на оваа ретка болест

Идиопатска пулмонална (белодробна) фиброза – ИПФ е иреверзибилна болест на белите дробови чија смртност е поголема од сите видови на тумори. Половината од заболените од ИПФ, умираат 2 до 5 години по поставување на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ